Storfornøyd regjering

Feiret to-årsdagen med pølsefest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  – Vi forandrer Norge, slik vi lovet at vi ville gjøre, sa statsminister Jens Stoltenberg da regjeringen feiret toårsdagen sin onsdag.

Han benyttet anledningen til å løfte blikket mot neste stortingsvalg.

– Vi har god oppslutning i folket. Det er all grunn til å si at vi også kan vinne valget i 2009, sa Stoltenberg til trampeklapp fra salen.

I en statusrapport som ble lagt fram onsdag, skriver regjeringen ubeskjedent at den fører Norge i en ny retning, og at den holder løftene. Rapporten kom i forbindelse med at det er to år siden den rødgrønne regjeringen overtok. Jubileet ble feiret med pølsefest i Samfunnssalen i Oslo onsdag kveld.

God tone
Stoltenberg skrøt raust av sine regjeringspartnere, SV og Senterpartiet, og trakk fram den historiske avtalen mellom de tre partiene.

– Denne regjeringen har gjennomført løfter i et imponerende tempo. Det vanskeligste disse to årene har vært utålmodigheten med å få til enda mer enda raskere, sa han.

Han avviste at partiene lider under regjeringsslitasje, og at kompromissene blir for mange.

– Det er lettere å være i regjering med tre. Hvis vi finner en god løsning, så vet vi at det er flertall for den. I en regjering med ett parti begynner usikkerheten og spillet, sa Stoltenberg.

PØLSE-JENS: Statsminister Jens Stoltenberg var så fornøyd med egeninnsatsen at han feiret med pølsefest. Foto: Scanpix
PØLSE-JENS: Statsminister Jens Stoltenberg var så fornøyd med egeninnsatsen at han feiret med pølsefest. Foto: Scanpix Vis mer

– På område etter område har regjeringen satset på fellesskap og verdier. Dette er resultater som blir stående, la han til.

– Mange mål nådd

Den 245 sider lange statusrapporten som ble lagt fram onsdag, tar for seg en rekke områder. Statsministeren trakk fram de store velferdsløftene som noe av det viktigste regjeringen har fått til.

– Målet om full barnehagedekning er snart nådd. Vi er i rute med å få 10.000 flere ansatte i omsorgssektoren og har startet arbeidet med å få 12.000 flere sykehjemsplasser eller omsorgsboliger. Dette får vi til fordi vi bruker de store pengene på de store oppgavene fremfor å gi skattelette, oppsummerte regjeringssjefen.

Nå er arbeidet i gang med å jobbe videre mot neste valg.

– Det dukker jo opp nye utfordringer, som det er viktig å jobbe videre med. Klimautfordringene og internasjonale initiativ er et par eksempler på viktige saker framover, sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen.

Kritisert for løftebrudd
Alt var fryd og gammen hos de rødgrønne, men opposisjonen var ikke like fornøyd med regjeringens innsats de siste to årene. I spørretimen onsdag ble Stoltenberg møtt med massive påstander om løftebrudd.

Opposisjonspartiene er samstemte i at løftebruddet overfor de svakeste i samfunnet er det alvorligste.

– Finansminister Kristin Halvorsen (SV) gikk hardt ut før valget og proklamerte at fattigdommen skulle avskaffes. Dette løftet er avlyst og det er alvorlig fordi det var det sterkeste av alle løftene som ble gitt, sier Venstres leder Lars Sponheim til NTB.

– Regjeringen gikk høyt på banen da den sa at den skulle avskaffe fattigdommen her hjemme. Derfor er fallet blitt desto større, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten.

I spørretimen hamret Fremskrittspartiets formann Siv Jensen løs på statsministeren for det hun mener er løftebrudd om satsingen på fornybar energi. Høyres leder Erna Solberg konsentrerte seg om helsesektoren. Ingen av dem fikk noen innrømmelser av Stoltenberg. (NTB)