Det amerikanske valget:

Storgivere ber Republikanerne ta avstand fra Trump: - Du klarer ikke å rettferdiggjøre støtten overfor barna dine

De har gitt millioner av dollar til Republikanerne. Nå ber de partiet ta avstand fra sin egen kandidat: Donald Trump.

BER PARTIET AVVISE TRUMP: Flere republikanske storgivere ber nå Republikanernes nasjonale komité, den sentrale valgkampledelsen i partiet, om å ta avstand fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BER PARTIET AVVISE TRUMP: Flere republikanske storgivere ber nå Republikanernes nasjonale komité, den sentrale valgkampledelsen i partiet, om å ta avstand fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere republikanske storgivere ber nå Republikanernes nasjonale komité, den sentrale valgkampledelsen i partiet, om å ta avstand fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Det melder New York Times.

Den oppsiktsvekkende oppfordringen fra noen av partiets mest generøse givere kommer etter en rekke grove anklager mot Trump.

På onsdag publiserte den samme avisa en artikkel hvor to kvinner står fram og forteller at den håpefulle, kontroversielle presidentkandidaten har klådd på dem og gjort uønskede seksuelle framstøt.

Nok er nok

For Republikanernes rike onkler var det dråpen som fikk begeret til å renne over.

- På et eller annet tidspunkt er man nødt til å se seg selv i speilet og innse at du klarer ikke å rettferdiggjøre støtten (til Trump, journ. anm.) overfor barna dine - spesielt døtrene dine, sier David Humphreys.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Humphreys er en Missouri-basert forretningsmann og har bidratt med mer enn 2,5 millioner dollar - 20 millioner kroner - til Republikanerne siden 2012.

Én annen som reagerer, er Bruce Kobner, en New York-basert investor som sammen med sin kone har bidratt med 2,7 millioner dollar - 22 millioner kroner - til Republikanerne.

- Han er en demagog, fullstendig uskikket for ansvaret som tilfaller USAs president. Til og med for de mest lojale er det etter et visst punkt umulig å overse de åpenbare moralske svakhetene ved en kandidat, sier Kovner til New York Times.

- Klå henne i skrittet

På bakgrunn av denne kritikken, har det også blitt stilt spørsmålstegn til jobben komitéleder Reince Priebus gjør, ifølge avisa.

Hans støtte til Trump har nemlig ikke veket en tomme, selv etter skandalevideoen som ble lekket fredag i forrige uke hvor man hører Donald Trump snakke om hvordan man kan te seg rundt kvinner når man er en rik og kjent mann:

GARDEROBEPRAT: Donald Trump beklaget for det han skal ha sagt på videoklippet fra 2005, men helst ville han snakke om noe helt annet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump i videoen.

Komitélederen Priebus skal ha sagt følgende på en telefonkonferanse til andre komitémedlemmer etter videolekkasjen, ifølge Politico:

- Jeg vil gjøre det klart at Republikanernes nasjonale komité samarbeider fullt og helt med Trump-kampanjen, og at vi har et godt forhold til dem. Hvis det er noe man skal ta med seg fra dette, er det dét.

Forlater Trump-skuta

New York Times' artikkel om kvinnene som anklager Trump for å ha tafset og klådd på dem, har ikke gjort jobben noe letter for Priebus, som har måttet se den ene republikanske tungvekteren etter den andre forlate Trump-skuta.

Blant de to mest profilerte og høytstående republikanerne som har trukket sin støtte til Trump er tidligere presidentkandidat og senator John McCain og Paul Ryan, ordførerende styrer i Representantenes hus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer