- Storhetstida over for Ap

Arbeiderpartiet må kle av seg arrogansen og lære seg å samarbeide med andre partier, råder tidligere statsråd Matz Sandman. Han tror det er helt nødvendig hvis regjeringspartiet skal få innflytelse i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare å innse at storhetstida er i ferd med å ebbe ut for Arbeiderpartiet. Heretter blir det å betrakte som et «vanlig» parti, som må være flinke for å holde en oppslutning på 20- 30 prosent, sier Sandman til Dagbladet.

Det er mange grunner til det. «Arbeid for alle» selger ikke lenger. Folk er mer opptatt av at mest mulig av det de tjener havner i egen lomme - ikke fellesskapets. Skillet mellom høyre og venstre i norsk politikk er langt på vei visket ut, og arbeidstakerne er ikke lenger så sterkt knyttet til fagbevegelsen.

- At Ap har stupt på meningsmålinger i det siste, skyldes primært en stemningsbølge i befolkningen.

Lange linjer

Velgerne er lei av Arbeiderpartiet, som de forbinder med skatter og avgifter og alt annet de ikke liker. Slike stemningsbølger kommer og går. Det er den lange linjen som gir grunn til bekymring. Ap har lenge vært i en nedadgående trend, og må nok bare erkjenne at deres enerådende dager går mot slutten, mener Sandman.

Løsningen er samarbeid, framholder han.

- Enkelte i partiet må kle av seg arrogansen, og lære seg å samarbeide med andre partier. Partiets ledelse og medlemmer må erkjenne at Arbeiderpartiet er blitt et vanlig parti, som må jobbe tett sammen med andre for å få innflytelse. Klarer de det, kan Ap fortsatt spille en viktig rolle i norsk politikk, sier Sandman.

- Er det i partiledelsen vi finner den arrogansen du snakker om?

- Jeg synes vel heller det er på Stortinget vi ser flest eksempler på manglende samarbeidsvilje, sier Matz Sandman, uten å ville blåse navn.

Betyr lite

- Vil slagordet «Hvis velferd er viktigst» vil få massene til å flokke til Arbeiderpartiet igjen?

- Tja, det oppsummerer iallfall det Ap synes er sentralt i valgkampen. Når det er sagt, tror jeg ikke disse slagordene betyr all verden lenger.

- Noen synes det er litt tamt?

- Ap's slagord har alltid blitt beskyldt for å være trauste og kjedelige. Jeg kan ikke se at dette er noe verre enn det vi hadde på 70-tallet, humrer Sandman.

Her er noen høydepunkter fra Ap's tidligere valgkampslagord:

  • «By og land hand i hand» (1933).
  • «Solidaritet i praksis og politikk - samling om Arbeiderpartiet» (1975).
  • «Arbeid for alle» (1981).
  • «Fred og arbeid» (1983).
  • «Sosialdemokrati fordi vi trenger hverandre» (1987).
  • «Uten styring havner Norge i grøften» (1989).
  • «Trygg velferden - arbeid og utdanning må lønne seg» (1999).