Storinnrykk i påska: - Noen tøyer reglene

Ordførere i norske hyttekommuner skryter av årets påsketurister. Men i Trysil er det også rom for forbedring.

FORBEDRINGSPOTENSIALE: Flere ordførere Dagbladet har snakket med skryter av påsketuristene. I en kommune er det rom for forbedring, ifølge ordføreren. Foto: Lise Åserud / NTB
FORBEDRINGSPOTENSIALE: Flere ordførere Dagbladet har snakket med skryter av påsketuristene. I en kommune er det rom for forbedring, ifølge ordføreren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myndighetenes oppfordring om å holde seg hjemme i påska har vært merkbar i flere norske hyttekommuner.

Ordfører i Trysil, Eirik Sletten (Sp), anslår at kommunen har omtrent 20 000 besøkende skjærtorsdag - nesten 30 000 færre enn en i normal påske. I Hol kommune, som er landets tredje største hyttekommune, er nedgangen på 10 000.

Men til tross for at flere hyttegjester lar vente på seg, er det likevel mange nordmenn som har pakket bilen og satt kursen mot fjellet. Årets påskegjester fortjener ros, mener ordførere Dagbladet har snakket med.

- Veldig fornøyd

I slutten av mars besluttet Hol kommune, hvor blant annet Geilo ligger, å innføre en lokal forskrift som blant annet forbyr hyttegjester i påsken.

- Hovedårsaken til at vi innfører en ny forskrift er at vi vet at vi har besøkende fra mange deler av landet, og ønsker at alle skal forholde seg til samme retningslinjer, sa Rukke til Dagbladet den gang.

Påskeferien er nå godt i gang for mange, og hittil har ingen testet positivt for covid-19 hittil i Hol. Nå roser ordføreren hyttefolket for å ta smittevernreglene på alvor.

- Folk fortjener skryt. De aller fleste er veldig flinke til å følge både nasjonale og lokale retningslinjer, sier ordføreren.

Det er langt færre - kanskje bare halvparten så mange som vanlig, som besøker Bolleland i påsken. -Vanligvis selger vi 18.500 boller på en dag som denne, men nå kan vi regne med 10.000. Video: Stian Drake og Lars Eivind Bones Vis mer

Han legger til:

- Det er jeg veldig fornøyd med. Nå håper jeg bare at alle fortsetter å være forsiktige slik at vi snart kan kose oss sammen igjen - også i solveggen på hytta.

Også påsketurister i Sirdal kommune i Agder er flinke til å overholde smittevernreglene i påska, ifølge ordfører Jonny Liland (Ap).

- Det er ufattelig så flinke folk er. De bruker munnbind og holder avstand. Fortsetter dette, slapper jeg godt av. Vi satser på at dette går bra. En risiko for smitte er det selvsagt, men det er det jo over alt, sier Liland til Stavanger Aftenblad.

- Forbedringspotensial

I Trysil er det ikke besøksforbud, men en anbefaling om å ikke ha overnattingsgjester eller besøk inne på hytta, om du kommer fra kommuner med høyt smittetrykk.

Ordføreren opplever at både fastboende og hyttegjester generelt er flinke til å følge kommunens råd og regler.

- Men det er alltid noen som tøyer reglene. Her er det absolutt forbedringspotensial, sier Sletten til Dagbladet uten å utdype hvilke tiltak han sikter til.

Ingen hyttefester

I forkant av påsken var Trysil kommune bekymret for hyttefester. Kriseledelsen i kommunen gikk derfor ut med følgende oppfordring på hjemmesiden:

«Begrens alkoholinntaket også privat. Følg helst reglene som gjelder på spisestedene, dvs. server alkohol bare i forbindelse med måltider. Og: Ikke samle dere for å feste i solgroper!».

Når Dagbladet tar kontakt skjærtorsdag, kan ordføreren skryte av øltørste hyttegjester i Trysil.

- Påsken er en høytid hvor nordmenn gjerne fester mer enn ellers i året, men vi har foreløpig ikke fått noen meldinger om større ansamlinger på private hytter. Men påsken er ikke over, og det er viktig å unngå hyttefester også de kommende dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer