VANSKELIG Å FINNE: Blant vestlige etterretningstjenester står Mokhtar Belmokhtar nå høyt på lista over etterlyste terrorister.
Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO/HO/SAHARA MEDIA
VANSKELIG Å FINNE: Blant vestlige etterretningstjenester står Mokhtar Belmokhtar nå høyt på lista over etterlyste terrorister. Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO/HO/SAHARA MEDIAVis mer

Storjakt på enøyd terrorist

Men det kan bli vrient å fakke islamistleder Mokhtar Belmokhtar, tror eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisseldramaet i Algerie har satt Nord-Afrika øverst på vestlig etterretnings terrorlister.

- Det vil bli svært vanskelig. Områdene han kan gjemme seg i, er mye større enn grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, der Osama bin Laden i sin tid gjemte seg, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, som nå jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til NTB.

Den ytterliggående islamisten, kjent under tilnavnet «den enøyde», har lenge hatt tilholdssted i Nord-Mali. Men han kan også gjemme seg andre steder i regionen, som Mauritania, Niger eller Nigeria.

Tettere nærvær Vestlig etterretning i regionen har hittil basert seg på droner og satellitter som kan registrere fysisk bevegelse og forflytninger på bakken. Men aktiviteten er ifølge Diesen ikke god nok for å fange opp mulige terroraksjoner. Kartlegging av planer for fremtidige operasjoner krever et tettere nærvær på bakken.

- Jeg vil nok tro at vestlig etterretning med USA i spissen nå gjør det den kan for å rekruttere infiltratører og utro tjenere i nettverkene, sier han.

Ifølge den britiske avisa The Telegraph vil både USA og Frankrike utplassere spesialstyrker i vennligsinnede regimer i Nord-Afrika. Ifølge avisa Daily Mail er det nå utlovd en dusør på 1 million dollar for Belmokhtar.

Men verken fransk etterretning eller algeriske sikkerhetsstyrker har tidligere lyktes i å slå kloa i islamistlederen, som nå troner øverst på lista over ettersøkte terrorister.

Sterke nettverk Britenes statsminister David Cameron har tatt til orde for et langt større vestlig engasjement i Nord-Afrika, både militært, diplomatisk og økonomisk.

Kampen mot terroristene krever en «jernhånd» og kan ta flere tiår, sier Cameron til The Telegraph.

I dette gigantområdet har flere ytterliggående islamistgrupper vokst seg sterke i kjølvannet av den arabiske våren.

Blant annet har den nigerianske gruppa Boko Haram, som står bak en rekke angrep de siste årene, greid å etablere en åpen linje gjennom Niger til al-Qaida-grupper lenger nord. Også i Niger er fundamentalistisk islam på frammarsj.

Sammenheng Diesen mener at det ikke er usannsynlig at det er en sammenheng mellom gisselaksjonen i Algerie og islamistenes framrykking i nabolandet Mali fem dager tidligere. Framrykkingen mot hovedstaden Bamako førte til at franske styrker forrige helg gikk inn i Mali med kampfly og bakkestyrker.

Men det er gisselaksjonen mot gassverket i In Aménas, der fem nordmenn fortsatt er savnet, som i så fall er den primære, mener Diesen.

- Framrykkingen i Mali var jo dømt til å mislykkes. Men nettopp fordi den måtte påregnes å utløse en fransk intervensjon, var den velegnet som en måte å legitimere gisselaksjonen på, sier han til NTB.

I en video søndag krevde Belmokhtar en slutt på de franske angrepene mot islamistene i Mali.

- Ingen løs kanon Belmokhtar hadde i en årrekke sentrale posisjoner innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM), før han angivelig røk uklar med gruppa og deretter opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere, i desember i fjor.

Forsker Brynjar Lia ved FFI tror imidlertid ikke den enøyde algerieren er en «løs kanon», slik han er blitt beskrevet.

- Jeg tror dette er overdrevet. Det er sterke bånd mellom de ytterliggående organisasjonene, og Belmokhtar har aldri kommet med kritikk av AQIM, sier han til NTB.

(NTB)