MISTENKT: JonBenéts foreldre Patsy og John var fram til 2008 mistenkt for å stå bak drapet på datteren. De hevdet hele tida sin uskyld. Her fra en pressekonferanse i 2000. Foto: REUTERS, AP / NTB SCANPIX
MISTENKT: JonBenéts foreldre Patsy og John var fram til 2008 mistenkt for å stå bak drapet på datteren. De hevdet hele tida sin uskyld. Her fra en pressekonferanse i 2000. Foto: REUTERS, AP / NTB SCANPIXVis mer

Storjury ville sikte drepte JonBenéts foreldre

Men statsadvokaten avviste og hemmeligstemplet begjæringen. Skjønnhetsdronningen på seks år ble funnet kvalt i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flertallet i en storjury ønsket i 1999 å sikte den drepte seksåringen JonBenét Ramseys foreldre i saken. Men statsadvokaten avviste og hemmeligstemplet avgjørelsen, skriver CNN.

Stjerne JonBenét var sin tids store barneskjønnhetsdronning, og vant en rekke titler på lokalt, delstatlig og nasjonalt nivå. Men karrieren tok en brå slutt da hun ble funnet drept i kjelleren i Colorado-familiens hjem andre juledag 1996. Hun hadde da vært savnet i åtte timer, og var kvalt, slått, bundet og seksuelt misbrukt.

Til tross for en svært omfattende etterforskning er saken fremdeles uløst. I 2006 tilsto læreren John Mark Karr å stå bak drapet, men ingen bevis knyttet ham til Ramsey-familien eller åstedet.

JonBenéts foreldre John og Patsy Ramsey, samt hennes bror Burke, ble tidlig mistenkt for å ha noe med drapet å gjøre - men mistanken ble frafalt i 2008, da nye DNA-analyser forelå. Samtidig fikk familien en beklagelse fra statsadvokaten i hjembyen Boulder.

Men nå viser det seg altså at storjuryen som gjorde forundersøkelse til en eventuell rettssak, ville stille John og Patsy Ramsey for retten for å ha bidratt til drapet på datteren.

- Mishandling Mer spesifikt mente flertallet i storjuryen at foreldrene bidro til mishandling av datteren slik at hun døde. Men statsadvokat Alex Hunter kom til motsatt konklusjon, og beordret juryens uttalelse unntatt offentligheten. Denne beslutningen ble kjent tidligere i år, og dokumentene begjært frigitt. Nå er det altså skjedd.

Av de frigitte dokumentene går det fram at juryen ville rette identisk siktelse mot John og Patsy.

«De tillot at et barn ble satt i en slik situasjon som utgjorde en trussel mot barnets helse. Dette resulterte i JonBenét Ramseys død», skriver de.

Juryen kommer også til at foreldrene beskyttet en tredje person fra å bli tatt for drapet. Det går ikke fram hvem denne personen skulle være.

«Cold case» - Saken er formelt åpen, men anses som en «cold case» (som ikke aktivt blir etterforsket), opplyste Kim Kobel, talskvinne for Boulder-politiet, i går.

Kobel opplyste at politiet ikke har noen konkrete spor, men at de vil gå igjennom de frigitte dokumentene for å se om de kan danne grunnlag for videre etterforskning.

FUNNET HJEMME: Liket av JonBenét ble funnet i kjelleren hjemme i Boulder andre juledag 1996. Hun var kvalt, slått, bundet og seksuelt misbrukt. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIX
FUNNET HJEMME: Liket av JonBenét ble funnet i kjelleren hjemme i Boulder andre juledag 1996. Hun var kvalt, slått, bundet og seksuelt misbrukt. Foto: BRENNAN LINSLEY / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Nåværende statsadvokat Stanley L. Garnett, som står bak frigivelsen av dokumentene, ville ikke uttale seg i dag, men viser til at han vil komme med en erklæring i lokalavisa i løpet av helga.

- Ikke mer mistenkte CNNs juridiske ekspert Jeffrey Toobin maner til edruelighet rundt tolkningen av de frigitte dokumentene, og sier Ramsey-familien ikke er mer mistenkte nå enn de var før.

- Innstillingen viser bare at et flertall av jurymedlemmene syntes det var skjellig grunn til å sikte JonBenéts foreldre. Dette veier mindre enn å bevise skyld utover enhver tvil, sier Toobin.

Juseksperten understreker at storjuryen ikke kunne ta stilling til DNA-bevisene av 2008 da de vurderte saken 1999.

JonBenéts mor Patsy døde i 2006.

TILSTO: Læreren John Mark Karr tilsto i 2006 å ha drept JonBenét. Men ingen bevis knyttet ham til familien eller åstedet, og ingen tiltale ble reist. Foto. SAEED KHAN / AFP / NTB SCANPIX
TILSTO: Læreren John Mark Karr tilsto i 2006 å ha drept JonBenét. Men ingen bevis knyttet ham til familien eller åstedet, og ingen tiltale ble reist. Foto. SAEED KHAN / AFP / NTB SCANPIX Vis mer