Storkoalisjon best for Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag begynner forhandlingene om fordelingen av makta i Oslo etter valget. Fremskrittspartiets byrådslederkandidat Einar Lonstad krever å få sitte i byrådskoalisjon med Høyre. Aller helst vil han ha med Kristelig Folkeparti, som er i vippeposisjon med sine tre representanter. Lonstad krever også at Høyre dumper sin populære ordfører Per Ditlev-Simonsen til fordel for Fremskrittspartiets Svenn Kristiansen.
  • Einar Lonstad er en av valgets tapere. Mens Fremskrittspartiet gikk fram stort sett over hele landet i forhold til forrige kommunevalg, gikk partiet i Oslo tilbake med 3,6 prosent og bidro til å svekke det totale resultatet for Hagens parti. Partiet mistet tre representanter i bystyret. Nestleder Siv Jensen sier til Dagens Næringsliv at hun tror årsaken er å finne i innvandrerdebatten, der Oslo-partiet er splittet. Einar Lonstad leder den mest innvandrerfiendtlige fløyen.
  • Vil virkelig Høyre, som åpenbart fikk uttelling for ordførerens ryddige og positive markering av partiet i forhold til innvandrerne, og Kristelig Folkeparti, som sentralt avviser ethvert kompromiss med Frp om asylpolitikken, samarbeide med dette partiet i hovedstaden? Det vil virke som et slag i ansiktet på Høyres velgere om partiet skulle dumpe Per Ditlev-Simonsen til fordel for en Frp-ordfører. Det vil også undergrave statsminister Kjell Magne Bondeviks markering overfor Frp i asyl- og flyktningpolitikken dersom Kristelig Folkeparti i hovedstaden gir sin støtte til et byråd der Einar Lonstad sitter. Asylpolitikken er det eneste som er igjen av Bondeviks tidligere sterke markering overfor Frp.
  • Det vil være like uheldig og uforståelig dersom Arbeiderpartiet og SV skulle danne byråd fordi Lonstad ikke får det som han vil med Høyre og derfor holder Frpærsquoås støtte tilbake. Det politiske grepet som vil holde Fremskrittspartiet lengst mulig unna reell makt i Oslo rådhus, er en storkoalisjon i hovedstaden der Arbeiderpartiet og Høyre slår seg sammen og stiller 35 stemmer bak byrådet. Velgerne ser ikke forskjell på «Fjordby» og «Sjøby» likevel.