Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Storkrig hvis FN-styrker drar til Somalia

FNs resolusjon er bygget på onde hensikter, sier islamistgruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag vedtok FNs sikkerhetsråd en omstridt resolusjon som innebærer at det kan utplasseres en regional fredsstyrke i Somalia. Vedtaket er et forsøk på å styrke landets overgangsregjering som de siste månedene har mistet mye makt til landets islamister, skriver NTB. Men islamistene i landet advarer mot at en fredsstyrke vil føre til en storkrig.

- Vi ser på resolusjonen som ikke noe annet enn onde hensikter fra FN, sier Abdirahin Ali Mudey, talsmann for islamistgruppen Council of Islamic Courts, til nyhetsbyrået AP.

Han uttalte også at resolusjonen bare vil gi Somalia mulighet til å skaffe flere våpen å bruke mot hverandre. Trusselen mot islamistene vil også bli større fordi overgangsregjeringens viktigste allierte, Etiopia, nå får mulighet til å okkupere landet, mener islamistene.

Det er USA, Kongo, Ghana og Tanzania som fremmet forslaget. I teksten oppfordres også overgangsregjeringen og islamistene å gjenoppta fredssamtalene øyeblikkelig. Islamistene vil nå revurdere å delta i slike samtaler, sier Mudey.

Her i landet er Kirkens Nødhjelp blant dem som er svært skeptiske til resolusjonen, og mener den kan øke faren for en storkrig i regionen. Organisasjonen har blant annet sendt et brev til Utenriksdepartementet hvor Norge blir bedt om å bidra til å hindre at det utplasseres en fredsbevarende styrke i Somalia, ifølge NTB.

- Norske myndigheter må gjøre alt de kan for å endre denne resolusjonen, slik at vi ikke risikerer en sikkerhetsstyrke som består av dem som er reelle aktører i konflikten, sier KNs generalsekretær Atle Sommerfeldt i en pressemelding som ble sendt ut få dager før resolusjonen ble vedtatt.

FORDØMMER FN: Islamistene Council of Islamic Courts mener en FN-fredsstyrke til Somalia kan sette i gang en storkrig. Her protesterer islamistgruppen mot resolusjonen et par dager før den ble vedtatt. Foto: Reuters/Scanpix
FORDØMMER FN: Islamistene Council of Islamic Courts mener en FN-fredsstyrke til Somalia kan sette i gang en storkrig. Her protesterer islamistgruppen mot resolusjonen et par dager før den ble vedtatt. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
FRYKTER STORKRIG: Talsmann Abdirahin Ali Mudey advarer mot en storkrig mellom regjeringen og islamistene.
Hele Norges coronakart