Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fellesforbundets landsmøte

Storm av kritikk mot Støre

Jonas Gahr Støre fikk klar beskjed fra talerstolen i Folkets hus: Dersom Ap fortsetter i samme tralten kan Trygve Slagsvold Vedum overta førersetet på rødgrønn side.

KJEFT: I tre stive timer mottok Ap-leder Jonas Gahr Støre kjeft og tyn for dårlige valg og utydelig politikk fra Fellesforbundets landsmøte. Han fikk tydelig beskjed om at han må lytte til fagbevegelsen og være arbeidsfolks stemme hvis han skal få deres stemmer ved neste valg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KJEFT: I tre stive timer mottok Ap-leder Jonas Gahr Støre kjeft og tyn for dårlige valg og utydelig politikk fra Fellesforbundets landsmøte. Han fikk tydelig beskjed om at han må lytte til fagbevegelsen og være arbeidsfolks stemme hvis han skal få deres stemmer ved neste valg. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Debatten etter Ap-leder Jonas Gahr Støres tale til Fellesforbundet ble en storm av kritikk mot partiet og partiledelsen.

Støre måtte tåle massiv kritikk for forlikene Ap inngikk med regjeringen i forrige periode, om politireform, nedlegging av Andøya flystasjon, om EUs energibyrå Acer og for manglende tydelighet om EØS.

- Spark rådgiverne

Kritikken gikk også på utydelig kommunikasjon, at partiet preges av for mange akademikere og for få arbeidere. Flere viste til gårsdagens innlegg fra Ap-veteran Thorbjørn Berntsen, og sa de savnet slike folk i partiet.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er sikker på at vi får rødgrønt flertall i 2021, men jeg er ikke sikker på at du er i førersetet. Forsetter vi i samme tralten som nå, får vi kanskje Vedum der, sa Frank Stuvland fra Helgeland.

Stig Aimar Hansen, Østfold Fagforening, rådet Støre til å kvitte seg med rådgiverstaben og sende dem tilbake på skolebenken.

- Jeg tar for gitt at du skjønner at du trenger fagbevegelsen. Et bedre rådgiverkorps enn dette finnes ikke. Og det er gratis. Hvis du lytter til oss, kan du gjenreise partiet til 30 prosent og kanskje opp til 40 prosent, sa Hansen.

- Skjerp deg, Jonas

Den som fikk høyest applaus var Terje Lund fra Fellesforbundet Nord-Rogaland:

- Sa du at vi som er mot EØS, at vi er ytre venstre og ekstremister, da må jo du Jonas være høyreekstremist. Jeg er kanskje sosialist, men har aldri stemt Høyre og aldri inngått kompromiss med høyresiden. Du kommer til Fellesforbundets landsmøte med hersketeknikker og pisk.

Han fortsatte med å oppfordre Ap til å «komme opp på barrikadene sammen med oss».

- De siste gangene vi har stått på barrikadene, har det vært mot dere. Hvis du skal få våre stemmer, må du være vår stemme! dere må skjerpe dere og begynne med en helt annen retorikk, sa Lund, og fikk kraftig applaus.

Men Lund fikk tydelig svar på tiltale fra Støre da han oppsummerte debatten:

- Jeg tåler deg, men jeg tåler ikke det du sier. Jeg har aldri, aldri kalt deg ekstremist. Men du har en teknikk med at du konstruerer hva jeg har sagt, og argumenterer mot det. Det aksepterer jeg ikke, sa Støre.

Overlater til Senterpartiet

Steffen Høyland, forbundsstyret, sa det slik:

- Det var sørgerlig oppsummering etter årets lokalvalg. Aps politikk har ikke fenget, sa han og viste til politireform, nedlegging av Andøya og Acer.

- Dere sier nei til EUs jernbanepakke, men det er to år for sent. Andre partier er framoverlent, de stjeler de røde bastionene. Vi kommer ikke langt med å svare at Senterpartiet er blitt populistisk. På Stortinget er det Per Olaf Lundteigen som er arbeidsfolks fremste talsmann. Ap framstår mer som støtteparti for Solberg-regjeringen enn som et arbeiderparti, sa Høyland.

- Det er for utydelig skille mellom Ap og høyresida. I 2021 må vi få regjeringsskifte, ellers blir vi ribbet for enda flere rettigheter, sa Arild Stendberg fra Innherrad Fagforening.

Han sa at hvis Ap skal vinne valg, må partiet ha fagbevegelsen i ryggen.

- Partiets verdier må være viktigere enn store forlik med Høyre enn Frp. Er det viktigere med forlik med dem enn med oss, spurte han.

- Må snu om Andøya

Terje Berghagen, Øvre Buskerud, og Ap-medlem i 36 år, sa det slik:

- Fagbevegelsen har gjort en god jobb i valgkampen. Det blåser en rødgrønn vind over landet. Men det er ikke Aps fortjeneste. Det skyldes at Sp, SV og Rødt gjorde bra valg, sa Berghagen, og utfordet Støre til å svare klart på hva Ap vil gjøre med forslag om nedlegging av domstoler.

- Skal Ap bygge opp tillit igjen i nord, må Andøya beholdes. Bidra til at forsvarssjefen får som del av sitt mandat å vurdere basestrukturen før langtidsplanen. Ap har dessverre støttet regjeringen. Det er det bare Ap som taper på. Slutt med dette tullet, sa Sigurd Myrvoll fra representantskapet.

Jack Narve Sæther fra Møre og Romsdal Transportabeiderforening sa at norske politikere har reist rundt i 25 år og lett etter handlingsrommet i EØS, men den norske transportbransjen er likevel rasert.

- Filippinske sjåfører i baltiske biler raserer transporten, sa han.

Venstre-frieri

- Vi må få mer igjen for pengene. Dere må høre mer på oss, sa Ole Bjørn Rød, og siktet til den økonomiske støtten Fellesforbundet gir Ap.

Flere angrep Støre for å åpne for samarbeid med Venstre før valget i 2017.

- Da du gikk på kne for Trine Skei Grande, trodde jeg ikke det jeg hørte. Hva i granskauen er det Støre holder på med? Venstre er ett av de mest fagforeningsfiendtlige partiene vi har. Har du planlagt det samme frieriet igjen, da er det slutt på å stemme på partiet i mitt hjerte, sa Svein Frode Pettersbakken.

Ole Ånon Langeland sa at det er handlingsrom i EØS-avtalen.

- Det bruker vi jo gjennom vår praksis. Men det er jo EFTA-domstolen som avgjør, sa han. Han vil at landsmøtet sier nei til EØS, og utreder alternativer.

- Men det ser ikke ut til å være i tråd med det Jonas går inn for. Det er vanskelig å se hva det er, sa Langeland.

Nei til MDG-samarbeid

Vegard Mæhre, representantskapet, sa at Ap ofte kommer bak Sp, SV og Rødt når de snakker om sosial dumping.

- Og om MDG-samarbeid. Ikke helvete heller, sa han.

Anne Rønningsbakk, Fellesforbundet, Oslo Grafiske Forening.

- Den norske modellen forvitres. Før valget ropes det at vi må slutte opp om Ap. Hvis dere slutter opp om oss mellom valgene, da tror jeg dere får oppslutning fra oss også ved valg, sa hun

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media