Storm i vinglass

Ivar Breivik (31) mente gullfisk i vinglass på bordene ville passe godt inn som pynt på en restaurant med mye fisk på menyen. Det skapte bølger i vinglassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND (Dagbladet): I fem dager svømte de små gullfiskene rundt i glassene sine og tittet ut på spisende gjester i Ivar Breiviks restaurant XL-Diner i Ålesund. Gjestene pratet entusiastisk om fenomenet og jungeltrommene gikk i fiskebyen.

Men da lokalpressen omtalte kuriositeten kom Dyrevernsnemnda på banen.

- Vi har så pass respekt for Dyrevernsnemnda at vi tok bort fiskene selv om de sendte brevet til pressen før de sendte det hit. Selv har jeg ikke fått det ennå og kjenner dermed ikke alle innsigelsene, sier Breivik.

Pynt

- Men gullfisker i vinglass?

- I Warszawa var jeg i en restaurant som gjorde akkurat dette. Da tenkte jeg at opplegget med en gullfisk på hvert bord ville passe inn i vår restaurant. Tross alt er vi landsledende med klippfisk på menyen. En annen ting er at vi ville finne på noe annet enn den obligatoriske blomsterkvasten som står på alle bord, sier Breivik og hevder at gullfiskene er godt selskap for gjestene. - Den kan bryte isen rundt bordet. Samtidig er det greiere å følge med på en gullfisk enn å se ut i lufta når du sitter der alene.

Ikke sushi

- Men du må da være enig i at dette kan virke som snobberi?

- Nei, egentlig ikke mer enn folk som har gullfisker i boller hjemme. Faktisk er det flere hoteller som har gullfisk på hvert rom. Om Dyrevernsnemnda er redd for at fulle gjester skal skade fiskene i vår restaurant har de vel samme mulighetene på hotellene. En annen ting er at dette ikke er et skjenkested, men et spisested. Gjestene har verken skadet fiskene eller tatt det for å være en drikkendes sushirett. De får beskjed om at fiskene skal stå i fred, sier Breivik, som mener det hele er en storm i et vinglass.

Leder for Dyrevernsnemnda i Ålesund, Ingeborg Rørvik Godø, skriver i brevet at de vil fatte et vedtak i saken og at de ser på praksisen som lovstridig.

Ulovlig

Rørvik Godø skriver at fiskene blir unødig stresset, at gjester kan helle uønsket væske i glassene og at fiskene har et for lite område å bevege seg på. Oksygenmangel og det at miljøet i glassene fort forurenses, påpekes også.

- Vi har rådført oss grundig i forkant med akvarister og folk som har dette som arbeidsfelt. De avviser at fiskene blir stresset av behandlingen, sier Breivik. Vinglass er også misvisende. - Glassene vi benytter er spesialglass til dette formålet. Dessuten oppholder fiskene seg det meste av døgnet i et stort akvarium, sier han.

IKKE SUSHIDRINK: Ivar Breivik ved restaurant XL-Diner i Ålesund har tatt bort vinglassene med gullfisker i.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer