Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvær skaper vanskelige kjøreforhold

Storm langs kysten: - Dette er en fin kveld å holde seg inne og drikke rødvin på

Meteorologen melder om storm flere steder langs kysten lørdag kveld og natt til søndag. 

STORM: Det er ventet storm flere steder langs kysten lørdag kveld og gjennom natten. Dette bildet er tatt i Bodø da ekstremværet "Ole" traff land i fjor. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
STORM: Det er ventet storm flere steder langs kysten lørdag kveld og gjennom natten. Dette bildet er tatt i Bodø da ekstremværet "Ole" traff land i fjor. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk institutt har lørdag sendt ut OBS-varsel for Nord-Norge, Trøndelag og Vestlandet.

- Det blir uvær langs hele kysten i kveld og i natt. Uværet skyldes et lavtrykk fra Finland og et høytrykk fra Island, forteller meteorologisk konsulent ved Værvarslinga i Nord-Norge, Trond Robertsen, til Dagbladet.

- Det arktiske svaret på tornadoer

I Finnmark vil det blåse som verst.

- Uværet starter i Finnmark. Nordkapp får full storm, med polare lavtrykk. Polare lavtrykk er det arktiske svaret på tornadoer, og det sjøfarende frykter aller mest. Uten forvarsel vil det plutselig blåse voldsomt og intenst, men det varer ikke så lenge, sier meteorologen.

Vanskelige kjøreforhold

Det er også ventet kraftig vind, snøbyger og snøfokk i Troms og Nordland. Dette medfører vanskelige kjøreforhold i hele Nord-Norge.

- Det er vanskelige kjøreforhold og dårlig sikt, så man bør helst unngå å kjøre bil i kveld og natt. Om man absolutt må kjøre, bør man ta det ekstra rolig og ikke kjøre i 100, sier Robertsen.

Det er også ventet snøbyger og sterk vind i Trøndelag og på Vestlandet.

- Også her blir det vanskelige kjøreforhold, snø og sludd, og det kan blåse opp mot liten storm på fjellet, sier Robertsen.

Meteorologen anbefaler å holde seg innendørs mens uværet står på som verst.

- Det ingen hensikt i å gå ute i mørket når været er sånn. Dette er en fin kveld å holde seg inne og drikke rødvin og gløgg på, for de som er gamle nok. La adventsroen senke seg, sier Robertsen.

Skredfare

Videre advarer meteorologen mot betydelig skredfare på Vestlandet.

Varsom.no varsler faregrad tre, betydelig skredfare, i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Fjordane og Sogn.

- Det har kommet mye snø den siste tiden, og på grunn av fuktig og mild luft har snøen bygget opp fonner i fjellet. Derfor må man være ekstra forsiktig, sier Robertsen.

Hurtigruta kansellerer

Som følge av uværet kansellerer Hurtigruta flere ruter.

MS Nordnorge kansellerer Tromsø, Finnsnes, Harstad, Risøyhamn, Sortland, Stormarknes, Svolvær og Stamsund på sørgående seiling søndag.

- Dette er en tid på året der vi har veldig mye dårlig vær, og det kan medføre kanselleringer og forsinkelser. Det er kapteinen som er ansvarlig for passasjerene, og det er derfor han som tar beslutningen om sikkerheten. MS Nordnorge vil starte å gå igjen mandag, sier kommunikasjonssjef i Hurtigruta, Rune Thomas Ege.

Kommunikasjonssjefen opplyser også at MS Kong Harald har besluttet å kansellere Berlevåg på nordgående seiling lørdag kveld, samt at MS Richard With kansellerer Stamsund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!