Coronaviruset

Storm mot corona-SMS

En masseutsendt SMS med informasjon om nye coronaråd vekker sterke reaksjoner i Sverige. Samtidig viser interne dokumenter at beredskapsmyndighetene frarådet at SMS-en ble sendt, ifølge SVT.

KONTROVERS: Millioner av svensker mottok denne meldingen mandag. Nå skaper den storm. Foto: Skjermdump
KONTROVERS: Millioner av svensker mottok denne meldingen mandag. Nå skaper den storm. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 62 000 +367
innlagt 120 -2
døde 556 +6
påvist smittet 101 000 000+589.5K
døde 2 170 000 +16.6K
Se mer
Annonse

Mandag mottok flere millioner svenske mobilabonnenter en SMS signert den svenske Folkhälsomyndigheten og Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Meldingen ble raskt gjenstand for en rekke krasse reaksjoner.

I SMS-en oppfordres mottakeren til å oppsøke nettstedet Krisinformation.se for å orientere seg om endringer i landets coronaråd. Da opphører lokale råd, og erstattes med nasjonale forskrifter og allmenne råd.

Det skriver blant andre den svenske avisa Expressen.

Meldingen inneholder ingen lenke til nettstedet. Det får blant andre Moderaternas Hanif Bali til å reagere.

- Andre land: Digital smittesporing, finner smitteansamlinger via PGS, måler nærhet via bluetooth, pusher prøveinnkallelse når man har befunnet seg nærme en smittet, skriver han på Twitter, og fortsetter:

- Sverige: SMS uten lenke.

Overfor Expressen begrunner kommunikasjonsdirektør Morgan Olofsson i MSB dette med at en lenke ville gjort det mulig for svindlere å sende ut identiske meldinger med sine egne skadelige lenker.

KJENNETEGN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har gode råd til deg som sliter med «juleallergi» og forklarer hvilke symptomer du bør være var på. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

- PR-triks

Tiltaket får også regelrett slakt av svenske Paul Ronge, ekspert i krisekommunikasjon. Han anklager svenske helsemyndigheter for å være utydelige.

- Greia er jo at vi gjør som vi vil. Dette er fremdeles bare råd. Og da blir det bare et stort slag i lufta, det blir et PR-triks av verste sort å sende det her, sier han til Aftonbladet.

Han karakteriserer det hele som «nesten patetisk», og mener masseutsendingen mest av alt «handler om å vise handlekraft».

- Sender man et budskap til 22 millioner telefoner, forventer man at det skal inneholde noe nytt eller viktig. Og det får man ikke, det er «same same» i en litt høyere toneart. Det blir ikke bedre bare fordi man går opp i falsett, eller fordi statsministeren sitter på TV med et tent lys foran seg.

Frarådet melding

Leder Torbjörn Sjöström ved det svenske analysebyrået Novus spør seg om helsemyndighetene ikke har tiltro til mediene.

- Er SMS-en bare en ytterligere twist for å skape litt interesse? Jeg skjønner virkelig ikke, skriver han på Twitter.

Ifølge SVT viser interne dokumenter fra MSB at det ved flere anledninger ble stilt spørsmål om det var riktig å sende SMS-en.

Rikskringkasteren skriver at både MSB og informasjonssiden Krisinformation tvert imot frarådet slike massetekstmeldinger.

Rådet skal blant annet ha blitt begrunnet med at regelverket for såkalte VMA («viktig meddelende til allmennheten», viktig beskjed til allmennheten, red.anm.) forutsetter risiko for umiddelbar skade for liv og helse.

- Kan skade beredskapen

I et dokument datert 6. november framsettes en rekke argumenter mot en slik løsning, ifølge SVT. Blant annet nevnes risiko for å overbelaste mobilnettet og for at andre varslingsmeldinger blokkeres.

I tillegg advares det mot å gjøre noe som kan skape et inntrykk av at rammene for slike meldinger utvides. Frykten er at «systemet undermineres på sikt, noe som kan skade kriseberedskapen».

- En hendelse som i framtida ikke genererer en slik SMS kan således komme til å bli tolket som mindre alvorlig, eller uviktig, skriver MSB ifølge Aftonbladet.

Konklusjonen er at slike meldinger frarådes.

SVT skriver også at flere reagerer på at meldingen bare sendes ut på ett språk, og at personer som ikke leser svensk dermed kan gå glipp av viktig informasjon.

Dette er et av flere momenter som trekkes fram i en storm i sosiale medier, skriver rikskringkasteren.

Svarer

Overfor Expressen sier kommunikasjonsdirektør Morgan Olofsson i MSB at myndigheten har tiltro til medienes arbeid, og at SMS-en må anses som et av flere informasjonstiltak.

- På oppdrag fra regjeringen har vi sendt denne SMS-en, i anledning de nye tiltakene. Men det er ikke den eneste informasjonskanalen - hensikten er at det kommer i tillegg til tidligere kommunikasjon, sier han.

Han presiserer også meldingen ikke er å regne som såkalt VMA.

- Denne meldingen er ikke et VMA, men en vanlig SMS som telefonoperatørene på frivillig basis har valgt å sende for oss, sier han til Aftonbladet, og legger til at det ikke har oppstått problemer med nettet.

Folkhälsomyndigheten besvarer også deler av kritikken på sine nettsider. De skriver blant annet at helsemyndighetene har særskilte kommunikasjonstiltak rettet mot barn og grupper som ikke leser svensk, i samarbeid med skolene og Myndigheten för stöd til trossamfund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer