Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storm og høy vannstand på Sør- og Østlandet i natt

Meteorologer har sendt ut OBS-varsler og melder opptil full storm.

Lindesnes: Det blåste kraftig på Lindesnes fyr tidligere i desember da vindkast med storm og orkan styrke traff Sørlandet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix.
Lindesnes: Det blåste kraftig på Lindesnes fyr tidligere i desember da vindkast med storm og orkan styrke traff Sørlandet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til i morgen er det i store deler av Sør- og Østlandet meldt om kraftig vind og høy vannstand. I mange fylker vil vannstanden ligge opp mot 90 centimeter over normal høyde.  

- Det er et kraftig lavtrykk som vil bevege seg over Skagerrak og intensiveres i løpet av natten som kommer. Dette lavtrykket vil treffe Sørlandet og forårsake sterk vind på Vestlandet, Østlandet og i Skagerrak, sier meteorolog Øivind Johnsen ved Meteorologisk Institutt.

I morgen tidlig kan også vinden komme opp i storm i visse deler av Sørlandet, med vindkast opp til 30 meter i sekundet. Vinden vil ifølge Johnsen være kortvarig og passere i løpet av søndag formiddag.

- Det er noen få timer det er snakk om. I Agderfylkene vil det verste være over ved fire-fem tida i natt, og i Telemark, Vestfold og Østfold vil det verste være over ved åtte-ni tida, sier Johnsen til Dagbladet.

Meteorolog Stig-Arild Fagerli i Storm Geo sier til Dagbladet at den sterkeste vinden vil være langs kysten av Vestfold og Østfold.

- Da snakker vi full storm i ett par timer, fra rundt tretida i natt til rundt seks-sjutida i morgen tidlig. Denne vinden vil kulminere utover morgenen og deretter utgjøre sterk kuling, sier Fagerli.

Store bølger  Johnsen sier det kommer til å bli verst på havet i natt.

- I tillegg til vinden er det en del store bølger. Skagerrak kommer til å få full storm midt på natta med sju til ni meter høye bølger, sier meteorologen.

Den kraftige vinden kan i morgen tidlig forårsake forsinkelser i trafikken. Spesielt båttrafikken over Skagerrak.

- Jeg er usikker på om det vil være noen båttrafikk over Skagerrak i natt, sier Johnsen.

Det vil også være høy vannstand i Oslofjorden i morgen, der den på Østfoldsiden kan ligge en meter høyere enn vanlig.

Er det noen fare for stormflo?

- Alt er mulig, sier Johnsen.

Stig-Arild Fagerli er enig med Johnsen og sier det er vinden og bølgene som forårsaker mye av den høye vannstanden.

- Vannstanden i morgen kan føre til problemer, men ikke noe som kvalifiserer til ekstremvær. Denne vannstanden er heller ikke særnorsk. Det er også blitt meldt om høy vannstand langs kysten sør i Sverige.

OBS-varsler Meteorologisk Institutt har sendt ut OBS-varsel og melder at vannstanden på Sørlandet og i fylkene Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er estimert til å ligge 60 til 90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

På Sørlandet er det meldt kraftige vindkast på 25-30 meter i sekundet. I Rogaland er det meldt forbigående vestlig full storm utsatte steder som vil minke søndag morgen.

I morgen tidlig og utover formiddagen er det i Østfold og Vestfold meldt sørvestlig full storm langs kysten, med vindkast opp mot 25-30 meter i sekundet. Telemark kan også få full storm langs kysten.

Sjekk været der du bor og resten av verden med Dagbladets Værsøk.