STORM OG ORKAN:  Dette bildet viser hvordan det så ut i Lofoten etter at «Berit» herjet i forrige uke. Det vil bli sterkere vind i dag, men det blir mindre konsekvenser enn under ekstremværet «Berit», da det største problemet var den høye vannstanden. 
Foto: Ingun A. Mæhlum
STORM OG ORKAN: Dette bildet viser hvordan det så ut i Lofoten etter at «Berit» herjet i forrige uke. Det vil bli sterkere vind i dag, men det blir mindre konsekvenser enn under ekstremværet «Berit», da det største problemet var den høye vannstanden. Foto: Ingun A. MæhlumVis mer

Storm og orkan langs hele kysten

Et nytt lavtrykk fører til kraftig vind over hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et nytt lavtrykk som beveger seg fra Færøyene og slår inn mot kysten av Vestlandet i formiddag. Hardest rammet blir Stadlandet, hvor det er forventet orkan.

- Det er ikke helt uvanlig at det rundt Stadlandet blåser mer om enn resten av Vestlandet, det er en slags hjørneeffekt. Det er ofte at vinden får en ekstra vindforsterkning, og det vil i dag bli orkan en periode ut på dagen, sier statsmeterolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- På Vestlandet er det varslet liten eller full storm fra sør. Den vil minke utover ettermiddagen og kvelden.

Er det uvær der du er? Send oss dine stormbilder på MMS til 2400 eller på epost til 2400@db.no.

Minker mot kvelden I Møre og Romsdal og Trøndelag vil det også bli mye vind.

- Først er det sør-østlig kuling. I ettermiddag og kveld går vinden over til sørvest, og øker til liten storm og storm.

 - Lenger nordover i landet er det mye vind også i Nordland. Her blir det sørlig sterk kuling og liten storm, så minker vinden i kveld. Det blir regn og snø i fjellet, sier Mentzoni.

I Troms og Finnmark er det meldt sørvestlig stiv og sterk kuling, og delvis storm på kysten. Vinden minker i ettermiddag og kveld. Det blir regn og sludd av og til, og snø på Finnmarksvidda.

- Ikke som «Berit» Også Østafjells vil man merke vinden godt.

- Det er allerede observert liten storm på kysten. I fjellet er det kuling og storm mange steder. Her i lavlandet vil vinden minke når det går over på sørvest. I Agder vil vinden minke fra i formiddag i Agder, i Telemark ved middagstider og i ytre Oslofjord tidlig i ettermiddag, sier statsmeteorologen.

Mentzoni sier det ikke vil bli like ille som det var under ekstremværet «Berit».

- Det som var verst med «Berit» var den høye vannstanden. Vi har ikke den samme vannstanden nå, sier Mentzoni.

Vær obs i trafikken Men det er varslet store nedbørsmengder, og det har allerede vært en god del nedbør flere steder i landet.

- Både i Takle i Telemark og Kvamskogen har fått om lag 150 millimeter nedbør i løpet av to døgn, sier Mentzoni. Lars:

Den sterke vinden kan også skape problemer for trafikantene. Veitrafikksentralen ber folk om å være oppmerksomme.

KL. 10.00 I DAG: Dette sattelittbildet over Europa er tatt i dag klokka 10.00. Screenshot: Yr.no
KL. 10.00 I DAG: Dette sattelittbildet over Europa er tatt i dag klokka 10.00. Screenshot: Yr.no Vis mer

- Man skal ikke lage store ting ut av det, men det kan ligge trær og sånn i veien, så man skal være litt obs på dette, sier vaktoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen region vest.

Det blir kolonnekjøring over E6 over Saltfjellet.

- Bilistene må være oppmerksom på den sterke vinden og at det kan være glatte partier på veien, sier vaktoperatør Margrethe Lie ved Vegtrafikksentralen region nord.

Skip søkte nødhavn De som har tenkt seg ut på sjøen i dag må være forberedt på hva de møter. Hovedredningssentralen Sør-Norge har allerede fått melding om et skip som har søkt nødhavn ved Jæren fordi de fikk en forskyvning i lasten.

- Det blåser sterk kuling, så de som har tenkt seg ut på sjøen må være forberedt på sterk vind og stor sjø. Man må følge værmeldingen, vurdere sin egen evne og fartøy og legge planer etter det, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

Og mer vind er i vente. På lørdag beveger et nytt lavtrykk seg innover kysten.

- Det blir også forholdsvis mye vind med den. Det er snakk om kuling og storm. Lavtrykket kommer inn fra Atlanterhavet i området nær Stad, med en god del vind mellom sør og vest. Da har det nok roet seg en god del i nordlige deler av landet, sier Mentzoni.

- Etter det går det nok mot en litt roligere periode, og det vil bli rolig i begynnelsen av neste uke. Litt lenger uti uka kan det bli mer urolig, men det er mer usikkert, sier Mentzoni.