Storm over påskefjellet

HAUKELIFJELL (Dagbladet): Vær forberedt på vanskelige kjøreforhold hvis du skal krysse fjellovergangene i Sør-Norge denne helga. Meteorologene varsler dårlige vær- og kjøreforhold og brøytemannskapene gruer seg for møtet med dårlig skodde påsketrafikanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du kjøre bil over fjellet i palmehelga? Da kan det hende utsikten fra bilvinduet ditt vil være som på bildet.

Se nøye på dette bildet. Slik kan det se ut når du rammes av kolonnekjøring over fjellovergangene - i beste fall.
Å kjøre i kolonne over fjellovergangene er en prøvelse for de aller fleste. Sikten veksler mellom ille og riktig ille. Og med palmehelgas varslede snøvær og kuling kan det være grunn til å tenke seg om før man setter kursen over fjellet - i hvert fall i Sør-Norge.

- Det største problemet med den seine påsken er at så mange allerede har skiftet til sommerdekk. Med det været som er ventet, betyr dét trøbbel. Ikke kommer de seg opp bakkene, og ikke klarer de å stoppe for bilen foran.

Uværet kommer

Nei, skift tilbake til vinterdekk med én gang, råder formann Stein Åsheim ved Haukelifjell Brøytestasjon.

- Husk mat og godt med varmt tøy, råder Åsheim, som selv har mange års erfaring som brøytebilsjåfør på Haukelifjell - en av landets mest utsatte veistrekninger.

Kuling, i verste fall storm og lokal snøfokk. Dette er meteorologenes påskegave til bilister som skal krysse høyfjellet mellom øst til vest.

- «Lavlandsbilistene» er som regel dårlig utrustet og tar ikke våre varsler alvorlig, sier brøytesjåførene på Haukelifjell.
Skrekken er bilistene som bryter opp bommen på stengte veier fordi de MÅ over fjellet.

Husk å lufte

For to år siden omkom et barn i Nord-Norge av nedkjøling på fjellet da foreldrene krysset fjellovergangen og været slo brått om.

- Gå aldri ut bort fra bilen dersom du blir stående fast. Sitt heller i bilen og vent på hjelpen. Dersom du lar bilen gå på tomgang, må du sørge for at eksosen kommer ut i friluft og ikke inn i bilen. Ha friskluftanlegget på. Luft ut skikkelig med jevne mellomrom, anbefaler brøytesjåførene som loser deg gjennom kolonnene på Haukelifjell.

Husk: Å tilbringe fem timer i bil i 80 km/t er som regel greit for de fleste. Å sitte i den samme bilen i fem timer når den står helt i ro er noe helt annet...

VÆR BEREDT: Meteorologene spår storm til helga.