Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uværet

Storm på vei - innstiller danskebåt-avganger

En høststorm fører med seg kraftige vindkast og regn i store deler av landet.

HØSTSTORM: En høststorm er på vei innover landet vårt. Særlig Vestlandet blir rammet. Foto: Meteorologisk institutt
HØSTSTORM: En høststorm er på vei innover landet vårt. Særlig Vestlandet blir rammet. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Har du bilder eller video av uværet? Send bilder på MMS til 2400 eller video på e-post til 2400@dagbladet.no

Det som er igjen av den tropiske stormen «Gabrielle» nærmer seg landet vårt med stormskritt. Det betyr at den første høststormen er på vei - og det er ventet kraftig vind og mye nedbør i hele Sør-Norge.

Fædrelandsvennen melder at både Color Line og Fjord Line allerede har innstilt to avganger til Hirtshals søndag. Det er avgangene med Super Speed og Fjord Cat som kanselleres, dette fordi det er ventet kraftige vindkast på 20 meter per sekund. Ifølge avisa fryktes det bølger på seks til sju meters høyde.

Men Vestlandet blir hardest rammet av stormen.

- Nedbøren nærmer seg med stormskritt og vinden øker. Utover ettermiddagen er det ventet sterk kuling langs kysten av Bergen, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Fra klokka 18 lørdag kveld skal uværet komme for fullt.

SKALK LUKENE: Fra lørdag ettermiddag vil et uvær treffe flere deler av Norge. Hardest rammet blir Vestlandet. Her fra et forblåst Haugesund i 2015. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
SKALK LUKENE: Fra lørdag ettermiddag vil et uvær treffe flere deler av Norge. Hardest rammet blir Vestlandet. Her fra et forblåst Haugesund i 2015. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix Vis mer

Mot Sogn og Fjordane vil vindkastene øke til liten storm, og mot Stadt blir det full storm. Meteorologen advarer mot kraftig vind og regn om du skal opp i fjellet.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

Trær kan falle

Lørdag formiddag hadde meteorologene et møte, der også NVE deltok, for å få en oversikt over været.

- Kommer det skikkelige vindkast i løpet av kvelden, kan trær falle over ende. Det er typisk at trampoliner og søppeldunker blir tatt av vinden. Det kan være lurt å binde fast gjenstander, sier Selberg.

Uværet vil ramme hele kysten på Vestlandet og Møre og Romsdal. Ifølge meteorologen kan også Trøndelag rammes.

- Men også Agder, Telemark, Buskerud og Oppland vil merke en del vind fra stormen. Her er det sendt ut farevarsler fra søndag og natt til mandag, sier han.

Heller ikke Nord-Norge slipper helt unna, og får kjenne på vinden fra stormen.

Mye nedbør

Det er gult farevarsel for nedbør flere steder. Særlig Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane må forberede seg på kraftige regnbyger. Det er ventet opp mot 100 millimeter nedbør.

- Det skal komme fra 60-100 millimeter nedbør flere steder, sier Selberg.

Vindkastene vil komme opp til mellom 25-32 meter i sekundet i Telemark og Agder. Fædrelandsvennen skriver at Color Line og Fjord Line vurderer om de skal kansellere avganger.

Det er også fare for jord- og flomskred. Søndag er det flomfare på oransje nivå i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

NVE ber folk i området om å feste alle løse gjenstander.

NVE advarer mot at gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende, og at strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet.

- Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, skriver Varsom.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling