Vestlandet: Kraftig vind skaper nok en gang problemer på Vestlandet. Dette bildet er fra Stavanger tidligere i desember. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet.
Vestlandet: Kraftig vind skaper nok en gang problemer på Vestlandet. Dette bildet er fra Stavanger tidligere i desember. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet.Vis mer

Storm på Vestlandet stenger fjelloverganger

Hardangervidda er stengt for personbiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meteorologisk Institutt har kommet med flere OBS-varsler angående vanskelige kjøreforhold.

I Rogaland og i Hordaland kan vinden i løpet av dagen øke til sørøstlig liten storm. I Rogaland kan vinden også komme opp i full storm. Kombinasjonen med kraftig vind og nedbør gir vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Værvarslinga i Bergen sier til Dagbladet at uværet nå befinner seg i Rogaland.

- Det er storm i Rogaland allerede og Hardangervidda er blitt stengt for kjøretøy under 7,5 tonn. Det er ingen gode sjanser for å komme over fjelloverganger på Vestlandet i kveld, sier Opstad Strand.

Meteorologisk Institutt skriver også på sine hjemmesider at det vil være vanskelige kjøreforhold i fjellet og på fjellovergangene på Sørlandet, i Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark og Sogn og Fjordane på grunn av snø og vind.

Fare for tordenvær Uværet i Rogaland har ytterst langs kysten har vindstyrke på opp til full storm. I fjellet har det så vidt kommet opp i liten storm. Opstad Strand forteller at denne vinden vil bevege seg nordover utover ettermiddagen og kvelden, og at de Søt-Trøndelag kan vente seg sterk kuling.

I tillegg er nedbøren på vei inn mot Vestlandet. Denne vil ifølge Opstad Strand falle som regn.

- Kombinasjonen med et mildvær på vei inn, sterk vind og nedbør, kan dette gi regn i området over 1000 meter, sier Opstad Strand til Dagbladet.

Meteorologen sier også at det er store sjanser for tordenvær i Rogaland utover kvelden i dag.

Sjekk været der du bor på Dagbladets Værsøk.

Trist nyttårsaften på Østlandet Meteorolog ved Værvarslinga i Oslo, Inger-Lise Aasen Askautrud, sier til Dagbladet at også Østlandet vil få dårlig vær i dag.

- Det vil være sterk kuling og opp til liten storm i utsatte områder. Kraftig nedbør vil blant annet gjøre det vanskelig å krysse fjelloverganger på Østlandet, sier Aasen Askautrud.

Været vil føre til at det vil være moderat til stor snøskredfare i fjellet. Snøgrensa ligger nå på rundt 200-500 meter, men vil flytte seg til rundt 800 meter utover ettermiddagen.

- Det kan bli rundt 10-15 millimeter nedbør i Oslo i dag. Lenger nord vil nedbøren starte som sludd og gå over til regn. Vinden vil minke litt i morgen og vi kommer bare til å ha noen regnbyger. Søndagen ser derimot bra ut, sier meteorologen.

Aasen Askautrud kommer like vel med noen dårlige nyheter. På mandag og tirsdag kommer det et nytt lavtrykk som vil ramme Østlandet.

- Det vil bli ganske trist nyttårsvær, med ganske lavt skydekke og tåke på tirsdag. Det vil ikke være noe nedbør, men altså ikke noe pent vær.