Trygge ruter: Arbeiderpartiet foreslår trygge strekninger for jenter på vei hjem fra byen, med blant annet mer politi, mer lys, mindre buskas etc. Ett av strekkene er Torggata/Maridalsveien. Her: Raymond Johansen sammen med Milla Sandberg Mathisen fra AUF, som selv bor i nærheten og bruker området aktivt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Trygge ruter: Arbeiderpartiet foreslår trygge strekninger for jenter på vei hjem fra byen, med blant annet mer politi, mer lys, mindre buskas etc. Ett av strekkene er Torggata/Maridalsveien. Her: Raymond Johansen sammen med Milla Sandberg Mathisen fra AUF, som selv bor i nærheten og bruker området aktivt. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Storm rundt forslag om «Raymond-ruter»

Feministisk Intiativ kaster seg inn i debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forslaget til Arbeiderpartiets bystyrekandidat Raymond Johansen, om å innføre trygghetsløyper i Oslo sentum har møtt massiv kritikk. 1. kandidat og talsperson for Feministisk initiativ Oslo, Cathrine Linn Kristiansen, er en av de som er alt annet enn begeistret for forslaget.

- Hvis man setter det på spissen kan man nesten si at det er kjønnssegregering, sier Kristiansen til Dagbladet. Jeg skjønner at forslaget er velment, men med dette legges skylden på ofrene. Er det da jentas skyld at hun blir voldtatt hvis hun går utenfor disse løypene?

Kristiansen tror dette forslaget i hovedsak er laget for jenter og kvinner, og mener det viser en form for ansvarsfraskrivelse.

Billig politisk knep - Vold mot kvinner og vold er ikke et individuelt ansvar, men noe som gjelder hele samfunnet. Disse løypene legger er et billig politisk knep. Hvis vi noen gang vil bekjempe vold mot kvinner, må problemet tas ved roten. Holdningsendring er det som må til, sier hun.

Byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby fra Venstre er uenig i tiltaket og virkelighetsbeskrivelsen til Raymond Johansen.

- Jeg er enig i at det er lurt å gi folk råd om hvor det er trygt å gå. Men disse områdene er jo trygge, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun lurer på hva som i dette tilfelle vil skje med resten av Oslos gater.

- Dette tiltaket virker mot sin hensikt, da det vil bli mindre trygt andre steder. Slik kan vi ikke ha det, sier hun.

Unge Høyre har også kastet seg inn i debatten.

Bevegelsesfrihet - Dette er et prinsipielt dårlig forslag. Raymond Johansen kan ikke bestemme at noen deler av Oslo skal være tryggere enn andre, uttalte nestleder i Unge Høyre, Hedvig Heyerdal til Dagbladet.

Sammen med tre andre unge jenter fra Unge Høyre, og Saida Begum fra Oslo Bystyre, går de nå ut mot Raymond Johansens forslag om å danne trygghetsløyper gjennom Oslo sentrum.

- Det er ikke til å legge skjul på at hovedutfordringen når det gjelder trygghet, handler om jenter, sier Heyerdal til Dagbladet. Ved å foreslå disse «Raymond-rutene» fratar han jentene bevegelsesfriheten. Vi skal kunne benytte oss av hele byen, ikke avgrensende områder.

Hun legger til at Oslo fortsatt har en vei å gå, men at mye er gjort for å forbedre sikkerheten i Oslo de siste årene.

- Kriminaliteten i Oslo går ned, det viser at de tiltakene som er satt i verk av Høyre i Oslo har god effekt. Det er fortsatt mange som føler seg utrygge og derfor må vi må fortsette med arbeidet som er satt i gang for å gjøre hele byen tryggere og gjøre mer av det som fungerer i praksis, sier Saida Begum.

Jentene i Høyre reagerer på Raymond Johansens utspill om trygge soner for kvinner i Oslo by. Her fra venstre: Hedvig Heyerdal, Serine Jonassen, Saida Begum, Elise Loftheim og Sandra Bruflot. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
Jentene i Høyre reagerer på Raymond Johansens utspill om trygge soner for kvinner i Oslo by. Her fra venstre: Hedvig Heyerdal, Serine Jonassen, Saida Begum, Elise Loftheim og Sandra Bruflot. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer