Storm rundt Jagland i Europarådet

Bare to kandidater til å bli ny generalsekretær. Som et iransk valg, mener russisk politiker.

I SØKELYSET: Thorbjørn Jagland har en god sjanse til å bli ny generalsekretær i Europarådet - spesielt siden han er den ene av bare to kandidater med omtrent like god oppslutning. Her fra september i fjor, da han kunngjorde sitt kandidatur i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
I SØKELYSET: Thorbjørn Jagland har en god sjanse til å bli ny generalsekretær i Europarådet - spesielt siden han er den ene av bare to kandidater med omtrent like god oppslutning. Her fra september i fjor, da han kunngjorde sitt kandidatur i Oslo. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valget av ny generalsekretær i Europarådet havnet i går ettermiddag som et  ekstraordinært punkt på dagsordenen til parlamentarikerne i Strasbourg.

Det var kretsen rundt den belgiske kandidaten, den flamske kristeligdemokraten Luc van den Brande, som mante til kamp i salen.

Parlamentarikerne vedtok til slutt en resolusjon hvor de krever å få «velge mellom de fire kandidatene som finnes», og ikke få sitt valg avgrenset til de to foreløpig innstilte kandidatene. De to er tidligere statsministre fra henholdsvis Norge og Polen, Thorbjørn Jagland og Wlodzimierz Cimoszewicz.

- Parlamentarikerne lager en masse støy nå, fordi to av deres egne, to parlamentariske ledere, ikke er funnet gode nok, sier en politisk iakttaker i Strasbourg til Dagbladet.

«For lette»
Ministerkomitéen hadde i et møte 22. april vurdert de fire kandidatene til ny generalsekretær. I møtet satt utenriksministrenes faste stedfortredere, altså medlemslandenes ambassadører.

Jagland fikk støtte fra 34 land og fikk 9 imot seg. Cimoszewicz fikk 32 for og 6 imot. Disse to er foreløpig innstilt. Endelig innstilling foretas av de 47 utenriksministrene når de møtes i ministerkomitéen 12. mai i Madrid, men ambassadørene har naturligvis stemt som deres utenriksministre vil.

Europarådets parlamentarikerforsamling foretar det endelige valget 23. juni. Men da er to «av deres egne veid og funnet for lette».

De to er belgiske Luc van den Brande, som er parlamentarisk leder for de konservative i Europarådet og tidligere statsminister i landsdelen Flandern i Belgia, og ungarske Mátyás Eörsi, som er parlamentarisk leder for de liberale i Europarådet og mangeårig ungarsk parlamentariker.

Bare 14 av landene støttet van den Brande, mens 30 gikk imot. Eörsi fikk 11 for og 26 imot.

I går var Luc van den Brande opprørt, men hans og den belgiske statsministerens parti, Kristelig-demokratisk og Flamsk (CD&V), har et par saker uoppgjort med Europarådet når det gjelder det nederlandsktalende flertallets forhold til det fransktalende mindretallet i Belgia.

Den innfløkte innenrikspolitikken i landet gjør at Belgia er et av få land som ikke har undertegnet konvensjonen om nasjonale mindretall i Europarådet.

Van den Brande møter motstand hjemme fra fransktalende politiske ledere.

«Går ikke»
I 2006 kom Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker med en rapport og en del forslag til Europarådet som parlamentarikerne bifalt, deriblant nye krav til generalsekretærembetet.

Det bør være en person med erfaring som stats- eller regjeringssjef, som i internasjonal politikk er på høyde med generalsekretæren i NATO og presidenten i EU-kommisjonen.

I et brev til utenriksministrene i medlemslandene skrev daværende leder i ministerkomitéen, Sveriges utenriksminister Carl Blidt, i juli i fjor:

«Jeg ber dere derfor å oppmuntre kandidater i våre medlemsland som har den profilen og de evnene som kreves. I tråd med dette vil ministerkomitéen oversende til Europarådets parlamentariske forsamling ei liste over kandidater som svarer til den profilen.»

Det er nettopp disse kravene som ambassadørene har brukt som mål og funnet to av kandidatene uegnede. Men de avviste får nå støtte av parlamentarikerne for å være med videre.

Tidligere valg har vært gjenstand for stor hestehandel mellom de politiske gruppene.

— Det går ikke, dét. Luc van den Brande er ikke mer kvalifisert om ei uke. Dette glir over når de får tenkt seg om. Kursen er lagt, den, sier en diplomat med lang erfaring fra Europarådet.

Russisk murring
Lederen for den russiske parlamentarikerne i Strasbourg, Konstantin Kosakhyov, også leder av utenrikskomiteen i Statsdumaen, sier til avisa Kommersant at i protest mot at to kandidater er ute av kampen, bør parlamentarikerne nekte å velge generalsekretær.

Sergej Markov, som representerer regjeringspartiet Forente Russland i Dumaen, sier til avisa The Moscow Times at valgprosessen er udemokratisk.

— Å fremme bare to kandidater minner meg om vokterrådet i Iran, som ofte nekter kandidater å stille til valg, sier han, og sikter til de ortodokse imamene.

Norske diplomater er, etter det Dagbladet erfarer, veldig overrasket over det som står i russisk presse. Jagland har i sine møter med russerne alltid blitt tatt godt imot, og det har ikke vært ytret noe mot Jaglands kandidatur.

VRAKET: Belgiske Luc van den Brande er en av opprinnelig fire kandidater til valget. Han fikk imidlertid altfor få stemmer til å bli med til siste runde. Foto: MAKSIM SJIPENKOV/EPA/SCANPIX
VRAKET: Belgiske Luc van den Brande er en av opprinnelig fire kandidater til valget. Han fikk imidlertid altfor få stemmer til å bli med til siste runde. Foto: MAKSIM SJIPENKOV/EPA/SCANPIX Vis mer