DET BLIR MYE VÆR: Til helga er det meldt kraftige vindstyrker og store nedbørsmengder en rekke steder i landet. Foto: NTB Scanpix
DET BLIR MYE VÆR: Til helga er det meldt kraftige vindstyrker og store nedbørsmengder en rekke steder i landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Helgeværet:

Storm, strøm­brudd og vanskelige kjøreforhold: Nå kommer «møkkaværet»

Det er meldt dårlig vær på Sør- og Vestlandet hele helga. Stormen kan føre til vanskelige kjøreforhold og forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Meteorologene sender ut obs-varsel og melder kraftig vind og snø flere steder i landet fra lørdag ettermiddag til og med søndag kveld. Verst blir været ifølge statsmeteorolog Justina Wodziczko på Vest- og Sørlandet.

Det er et lavtrykk som passerer gjennom Sør-Norge og legger seg over Vestlandet. Fra i morgen ettermiddag og utover søndag kveld venter Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane mye vind.

- Det blåser opp til storm på kysten av Hordaland i morgen, og det blir kraftige vindkast fra opptil 30 til 35 meter per sekund innover Rogaland. Hordaland kan vente seg vindkast fra mellom 25 til 30 meter per sekund, sier Wodziczko til Dagbladet.

Venter strømbrudd i Vest

Statsmeteorologen understreker at det er viktig å ta hensyn til været om man våger seg ut.

- Stormen kan føre til lokale strømbrudd og trær kan falle over veibanen. Hvis noen har hagemøbler ute, så er det med andre ord greit å ta dem med inn. Ta hensyn til kraftige vind og vindkast, og vær forsiktig når man skal ut, sier Wodziczko.

I tillegg til sterke vindkast og storm, kommer det også en god del nedbør i løpet av lørdag- til søndag ettermiddag.

- Det vil det komme mellom 60 til 90 millimeter med nedbør. På lavlandet kommer det i form av regn, men i områder over 500 meter, faller nedbøren som snø. På fjellene kan det komme så mye som en meter snø, sier hun.

I Stavanger vil temperaturene ligge stabilt på pluss fire grader på lørdag og på seks grader på søndag.

Mildt og vått Sørlandsvær

Sørlandet bør ifølge Wodziczko også forberede seg på kraftig vind og nedbør.

- På Sørlandet blir det blanding i nedbørtype. På kysten blir det regn, og jo kaldere det blir, jo mer sludd og snø vil det falle. Det også vil blåse mye her, og på kysten blir det stiv kuling og mulig storm i skagerakområdet, sier meteorologen, og konkluderer med at «det blir dårlig vær».

Sørlendinger bosatt i Kristiansand kan i det minste belage seg på pluss to grader på lørdag og pluss fire grader på søndag, melder meteorologen

Været blir heller ikke særlig fint på Østlandet. Det vil komme ti til 15 centimeter nysnø mange steder på Østlandet i løpet av søndagen. Likevel blir det mildt vær.

- I Oslo blir det minus to grader på lørdag og pluss en grad på søndag.

Værvinnere i Nord

Med temperaturer på minus fire og minus fem grader i Bodø, og minus tre og minus fire i Tromsø, blir Nord-Norge helgas værvinnere. Likevel blir det heller ikke verken opphold, vindstille eller skyfri himmel her.

- I løpet av lørdag ettermiddag og søndag blir det en god del vind i store deler av Nord-Norge. Mest vind venter vi i Nordland, særlig områdene sør for Bodø, hvor vi kan få perioder med stiv til sterk kuling og noen kraftige vindkast. Ellers så blir det litt skyer i indre deler av Nord-Norge, sier Wodziczko.

Ta hensyn til været

Skal man ut på veien, på ski- eller fjelltur anbefaler meteorologen om å ta hensyn til været. Det skal nemlig blåse kraftig i store deler av landet. Derfor må man kle seg godt.

- Vi gikk ut med obs-varsel på Vest- og Sørlandet. Det er vanskelige kjøreforhold på grunn av kraftig vind. Jeg råder alle som skal ut på veien til å sjekke Statens vegvesen for å sjekke kjøreforhold, sikt og forsinkelser i løpet av helga, sier Wodziczko.

Trafikkoperatør i Statens Vegvesen, Hans Are Dahl, sier kjøreforholdene vil avhenger av hvor været påvirker terrenget.

- Det er ingen tvil om at alle fjellovergangene mellom øst og vest ligger innenfor et belte som rammes av dårlig vær. Sannsynligheten for at alle deler av landet påvirkes på en eller annen måte, sier han.

Kjør forsiktig

Det er ikke bare været man skal ta hensyn til dersom man våger seg ut på veiene i helga.

- Man må forberede både bil og passasjerer på at det kan bli en lang tur og at det blir ruskevær. I tillegg må man snakke med barn om at det kan ta litt lenger tid enn det normalt tar. En viktig del av planleggingsfasen er å ha en alternativ rute dersom fjellovergangen man opprinnelig skulle over blir stengt. Det er også viktig å ha med varme klær og mat, sier Dahl.

Å ta hensyn til andre bilister er også avgjørende for trygg trafikk.

- Man må passe på å ha riktig avstand til bilen foran så man ikke kjører på noen. Hvis det blir dårlig sikt, bør man kjøre slik at man kan se lysene på bilen foran uten å ligge for nært, sier Dahl, og legger til at man ikke skal utfordre forholdene.

- Alltid sørg for å ha tilstrekkelig med diesel, bensin eller strøm på elbiler, og ikke ta noen sjanser for å spare tid, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer