Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormaktene enige om Kosovo-resolusjon

Utenriksministre fra sju vestlige stormakter og Russland er enige om et utkast til en FN-resolusjon om Kosovo, opplyser Italias utenriksminister Lamberto Dini.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonsutkastet fra de såkalte G8-landene vil bli sendt til FNs sikkerhetsråd allerede i kveld, og utenriksministrene er enige om å kalle inn et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet, opplyste Dini i Bonn mandag.

Utenriksministrene fra Russland, USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Japan fortsatte imidlertid diskusjonene utover ettermiddagen i dag, for å finslipe detaljene i resolusjonsutkastet.

Fortsatt NATO-bombing

NATO-talsmenn fastholdt i dag at kontakten mellom den britiske generalen Mike Jackson og den jugoslaviske generalstaben ikke var brutt, bare midlertidig innstilt. Men det var ikke berammet nye møter mellom partene for å fastlegge hvordan den serbiske tilbaketrekkingen fra Kosovo skal skje.

- Den jugoslaviske delegasjonen la fram et forslag som ikke ville garantere en trygg tilbakevending for flyktningene og full tilbaketrekking av jugoslaviske styrker, i samsvar med teksten som ble godtatt i Beograd, sa Jackson.

NATO hadde derfor ikke noe annet valg enn å fortsette og intensivere luftkrigen til jugoslavene er rede til å gjennomføre avtalen i sin helhet, sa den britiske generalen.

Storbritannias forsvarsminister George Robertson gjorde det klart at det kan bli satt inn bakkestyrker for å framtvinge en fredsløsning.

Kritisk

Russlands utenriksminister Igor Ivanov er sterkt kritisk til at NATO-landene fortsetter bombingen i Jugoslavia, mens Beograd ønsker en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd før fremmede styrker rykker inn i Kosovo.

EUs spesialutsending til Balkan, Finlands president Martti Ahtisaari, deltok også på G8-møtet i Bonn. Han var i telefonisk kontakt med Jugoslavias president Slobodan Milosevic i dag. Milosevic sa at han vil sette fredsavtalen han godtok i forrige uke ut i livet, opplyser James Rubin, talsmann for USAs utenriksdepartement.

(NTB-AFP-Reuters)