Stormaktene rådville etter angrep i Gulehavet

- Dette er et problem fra helvete.

UTBRENT: Nord-Korea skjøt tirsdag en mengde granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet. Fire sørkoreanere ble drept i angrepet. Foto: Lee Jin-man/Ap
UTBRENT: Nord-Korea skjøt tirsdag en mengde granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet. Fire sørkoreanere ble drept i angrepet. Foto: Lee Jin-man/ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormaktene er i villrede om hvordan de skal forholde seg til Nord-Koreas provokasjoner, mener eksperter.

I FNs sikkerhetsråd pågår nå vanskelige forhandlinger om hvordan rådet skal reagere på tirsdagens angrep mot øya Yeonpyeong i Gulehavet. Hittil er det ikke innkalt til noe formelt møte om saken, men samtaler pågår bak lukkede dører.

Stormaktenes varsomhet i saken er et tegn på manglende evne til å svare på Nord-Koreas vedvarende gjenstridighet, mener eksperter og diplomater.

- Dette er et problem fra helvete for beslutningstakerne, sier Nord-Korea-ekspert Leon Sigal.

Ifølge en kilde i diplomatiet er det ikke sikkert FNs sikkerhetsråd vil foreta seg noe som helst i saken.

Cheonan Stormaktene var like ubesluttsomme da det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan ble senket i mars, påpeker ekspertene. I alt 46 sørkoreanske soldater mistet livet i hendelsen.

Først i juli, fire måneder etter at skipet ble senket, samlet FNs sikkerhetsråd seg om en fordømmelseserklæring, men rådet beskyldte ikke Nord-Korea for å stå bak. Nord-Korea nekter selv for å ha noe med senkingen å gjøre.

- Alle ble sjokkert av Cheonan-saken. Ingen ønsker å bruke krefter på et møte uten grunn. Alle ønsker å vente, sier en diplomatkilde.

- Stormaktene føler de har brukt opp all sin ammunisjon, og nå vet de ikke hva de skal gjøre med Nord-Korea, tilføyer han.

Avviser samtaler Nord-Korea har avvist en invitasjon til samtaler med den amerikanskledede FN-kommandoen i Sør-Korea etter angrepet, opplyser amerikanske tjenestemenn.

Nord-Korea skal ha begrunnet avslaget med at landet ikke har noe å vinne på slike samtaler, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

To sørkoreanske soldater og to sivilpersoner ble drept da Nord-Korea skjøt rundt hundre granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet, og Sør-Korea besvarte ilden. Nord-Korea hevder på sin side at det var sørkoreanerne som skjøt først.

Situasjonen har vært svært spent etter angrepet, og både Sør-Korea og Nord-Korea advarer motparten på det sterkeste mot nye angrep.

Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, og statsminister Wen Jiabao advarer både nord og sør mot militære provokasjoner. Han oppfordrer også det internasjonale samfunnet om å gjøre mer for å lette på spenningen.

Advarsler Torsdag gjentok Nord-Korea at militære provokasjoner fra sør ville bli møtt med nye angrep.

- Vi vil uten å nøle svare med en annen og til og med en tredje runde med angrep dersom det på nytt kommer skjødesløse militære provokasjoner fra krigshisserne i Sør-Korea, sier en kilde i det nordkoreanske militæret ifølge Nord-Koreas statskontrollerte nyhetsbyrå KCNA.

Advarselen kommer idet USA og Sør-Korea forbereder en felles militærøvelse i Gulehavet. Øvelsen starter søndag og skal vare i fire dager.

Sør-Korea varsler også at landet vil styrke sitt militære nærvær på fem øyer i Gulehavet.

(NTB)