Stormakter lover støtte til ikkespredning

Men en konferanse om spørsmålet i New York endte uten konkrete resultater.

ATOMSKREKK: Dette er en fransk atombombe testet på Mururoa atollen. I mars i år gikk franske myndigheter med på å betale erstatning til flere tusen som fikk helseplager etter prøvesprengningene i Algerie og Sør-Stillehavet.  Foto: AP/SCANPIX
ATOMSKREKK: Dette er en fransk atombombe testet på Mururoa atollen. I mars i år gikk franske myndigheter med på å betale erstatning til flere tusen som fikk helseplager etter prøvesprengningene i Algerie og Sør-Stillehavet. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De fem vetolandene i FNs sikkerhetsråd lover sterk støtte til traktaten for ikkespredning av atomvåpen NPT. Men en konferanse om spørsmålet i New York endte uten konkrete resultater.

USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike lovet lørdag «varig og entydig innsats» for kjernefysisk nedrustning. Zimbabwes FN-ambassadør Boniface Chidyausiku, som ledet konferansen, sa at deltakerne oppnådde det de hadde satt seg som mål.

Han innrømmet likevel at det ikke hadde vært tid til å bli enige om tiltak for å bedre balansen mellom hovedstolpene i NPT-avtalen. Disse er nedrustning, arbeid for å hindre spredning av atomvåpen og tiltak for å sikre fredelig bruk av kjernefysisk teknologi.

- Meningsforskjellene er ikke store, og hvis vi hadde hatt bedre tid kunne vi fått til noe mer konkret. Men vi ønsket ikke å ødelegge den gode atmosfæren med småkrangling mellom landene som deltok, framholdt Chidyausiku lørdag.

NPT trådte i kraft i 1970, og siden da har det vært holdt såkalte oppfølgingskonferanser om avtalen hvert femte år. Til sammen 189 land har undertegnet avtalen som forbyr atommakter å selge eller overføre kjernefysiske våpen til land som ikke har slike våpen.

(NTB)