Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormangrep før våpenhvile

Israelske bakkestyrker i Tyr for første gang på flere tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De israelske raidene mot Sør-Libanon natt til lørdag har vært blant de kraftigste siden krigen mot hizbollah-militsen startet for 25 dager siden. For første gang på flere tiår er israelske bakkestyrker satt inn i kamp i den libanesiske byen Tyr, melder NRK.

Israelske militær myndigheter bekrefter lørdag morgen at kommandosoldater gikk til aksjon i Tyrs gater før daggry. En soldat er drept og åtte skadd i følge offisisielle israelske meldinger.

Hizbollah greide først å hindre israelske helikoptre å lande med soldater, men seinere i natt er israelske soldater observert i kamp i sentrum av Tyr.

I følge nyhetsbyrået Reuters greide to helikoptre å lande med mannskaper i et jordbruksområde nord for Tyr. Etter et raid inne i byen, skal israelerne ha returnert med helikoptrene etter tre timer.

Fem libanesere er drept i gatekamper natt til lørdag. I følge en lokal radiostasjon er en israelsk soldat drept og ti skadd, men de meldingene er ikke bekreftet.

Også i Gaza by ble isrealske styrker angrepet natt til lørdag. Fem mennesker er drept, blant dem en mor og to tenåringsbarn på flukt.

75 kilometer

Hizbollah har gått til motoffensiv i natt med raketter som har truffet byen Hadera. Den ligger 75 kilometer fra den isrtaelsk-libanesiske grensen, og aldri tidligere har disse rakettene gått så langt inn  i Israel, ifølge nyhetsbyrået AP. 

 BOMBEKRATER:  Innbyggere i havnebyen Tyr ved et av bombekraterne. Israelske raketter har truffet om lag 70 steder i Tyr i natt. Foto: Scanpix/EPA.
BOMBEKRATER: Innbyggere i havnebyen Tyr ved et av bombekraterne. Israelske raketter har truffet om lag 70 steder i Tyr i natt. Foto: Scanpix/EPA. Vis mer

Hadera ligger 50 kilometyer nord for Tel Aviv. Sykehus i området opplyser at fem personer er behandlet for skader.

Fredag ble tre innbyggere i nordlige Israel drept  etter at Hiz bollah sendte i alt 191 raketter over grensen.

Tidligst mandag

Israelske krigsskip og helikoptre har beskutt Tyr natt til lørdag, og internasjonale observatører tror Israel vil gjennomføre en storoffensiv fram mot Litani-elva for å sikre en Hizbollah-fri sone i Sør-Libanon før det blir en våpenhvile. Og det kan tidligst skje mandag.

Ifølge nyhetsbyråene er Frankrike og USA kommet nærmere en felles forslag til våpenhvile, men USA holder fortsatt fast på at israelske styrker skal få stå inne i Sør-Libanon inntil videre.

FNs generalsekretær Kofi Annan har ringt «hotline» de siste døgna til president George W. Bush, statsminister Tony Blair, president Jacques Chirac og den libanesiske statsministeren Fuad Saniora. 

Annan hadde løpende kontakt med statslederne mens han var på dagsbesøk i Den dominikanske republikk.

image: Stormangrep før våpenhvile