Stormberg-ansatt: - Da jeg så det fikk jeg sjokk og et realt hakeslepp

Skeptisk til sjefens krasse utsagn om sykefravær.

 FORSTÅELSE:  Stormberg-sjefen skrev i en pressemelding tidligere i dag at han har forståelse for at noen mener han var litt for krass i det han forsøkte å si. Foto: Tor Erik Schrøder
FORSTÅELSE: Stormberg-sjefen skrev i en pressemelding tidligere i dag at han har forståelse for at noen mener han var litt for krass i det han forsøkte å si. Foto: Tor Erik SchrøderVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen har fått massiv respons etter videobloggen hans på Stormbergs hjemmesider.

Her kastet han seg inn i den betente debatten om sykefravær på arbeidsplassen. Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

- Jeg mener personlig at å være hjemme fra arbeid når man er voksen fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse, er betenkelig. Det betyr ikke at det ikke er riktig; det må man bestemme selv ut fra hvor syk en føler seg (...), sier Olsen i video-selfien.

- Fikk sjokk Disse uttalelsene har skapt sterke reaksjoner.

Dagbladet har vært i kontakt med en mengde Stormberg-ansatte. Flere av dem forteller at de ble overrasket da de så videobloggen til Olsen.

- Da jeg så det fikk jeg sjokk og et realt hakeslepp. Jeg tenkte at disse uttalelsen er litt for krasse, sier en Stormberg-ansatt til Dagbladet.

Hun ønsker å være anonym for å slippe oppmerksomhet rundt sin egen person. Hunforteller samtidig at hun trives godt i bedriften, og at hun ikke tidligere har noen negative opplevelser hos Stormberg.

- Jeg trives veldig godt. Det kan rett og slett være at han har uttalt seg litt uheldig her, og det er ikke slik jeg kjenner kulturen i Stormberg. Her gikk han litt for langt, sier hun.

Ser problemet Stormberg-sjefen skrev i en pressemelding tidligere i går at han har forståelse for at noen mener han var litt for krass.

- Jeg ser at det var et uheldig valg av eksempler. Men det må ikke overskygge for det jeg opplever at de aller fleste er enige om, nemlig at vi trenger en fordomsfri debatt omkring årsaker til at vi i Norge har et for høyt sykefravær, skriver han.

Han sier at han med videoen ønsker å skape debatt og få tilbakemeldinger på tiltak som kan øke trivselen og tilstedeværelsen.

- Sykefraværsvideoen ble postet på Stormbergs internside for over to uker siden, og den har ført til godt engasjement og nye forslag fra medarbeidere om hvordan vi sammen kan få ned fraværet. Noen er uenig i enkelttiltak knyttet til sykefraværsarbeidet, og det er sunt og naturlig i en så stor organisasjon, men vi er enige om at det er viktig for alle at sykefraværet reduseres.

Intern melding Konserntillitsvalgt Hans Jørgen Kile har i tillegg sendt ut en intern melding til sine ansatte i Stormberg, som Dagbladet har fått tilgang på, hvor han skriver følgende:

«Hei alle i Stormberg.

Responsen på Dagens Næringsliv-saken har vært stor, og kommer trolig på å være stor de kommende par dagene. Vi skal være stolt at vi både intern og eksternt, våger å snakke om forhold knyttet til sykefravær selv om debatten kan være ubehagelig siden det ofte blir høy temperatur i sykefraværsdebatter. Åpenhet og det vi ber om er innspill er godt i tråd med verdigrunnlaget hvor det står at vi skal være modige og ærlige.

Husk også hva ledelsen i presisert mange ganger før, når man er borte fra jobb så skal man selvsagt vite at det er helt ok, samtidig skal man prøve å yte en innsats dersom man kan.

Skulle dere bli kontaktet av journalister i forbindelse med denne saken, og dere ønsker å uttale dere, så anbefaler jeg at dere ber journalisten sende en sitatsjekk slik at dere kan se at dere er korrekt gjengitt.

Ønsker dere bistand fra N.N eller meg i denne forbindelse, er det bare å kontakte en av oss på tlf (...).»

- Gode poeng Styreleder Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin sier til Dagbladet at Stormberg-toppen har noen gode poeng, men at han er litt uheldig med eksemplene sine.

- Jeg vil vel si at han har noen gode poeng, men at han kanskje er litt uheldig med eksemplene sine, sier Hermansen.

- Han nevner lungebetennelse og bihulebetennelse i samme åndedrag. Det er to ganske forskjellige ting, og generelt er det mye enklere å jobbe selv om en har bihulebetennelse. Han nevner også influensa. Han tenker nok, som mange andre, egentlig på forkjølelse. Selv de tøffeste kan bli ordentlig slått ut hvis de får influensa. Det er noe helt annet enn en forkjølelse. Folk flest har bare influensa en gang hvert tiende år, sier Hermansen, som sier hun skjønner at influensa- og lungebetennelse-eksemplene ikke er Olsens hovedpoenger.

Olsen skriver videre i pressemeldingen at han mener fokuset har gått i litt feil retning.

- I stedet for å diskutere hvilke sykdommer vi bør holde oss hjemme med, bør debatten handle om hvilke holdninger vi i felleskap skal ha til både fravær og nærvær. Jeg sitter ikke på svarene og jeg skal være ydmyk i fortsettelsen av denne debatten, men vi må jobbe sammen for å fortsatt ha verdens beste sykelønnsordning. Det vil alle nyte godt av, skriver Olsen.