- Stormen er på sitt verste akkurat nå

Vestlandet hamres av kraftig uvær. Og nå beveger det seg nordover.

VINDSTENGT: Broen som forbinder Måløy, som ligger sør for Stad, med fastlandet har vært stengt store deler av dagen på grunn av sterk vind, hele 39 meter per sekund da dette bildet ble tatt i ettermiddag. 32,7 og over klassifiseres som orkan. Foto: Stig Silden
VINDSTENGT: Broen som forbinder Måløy, som ligger sør for Stad, med fastlandet har vært stengt store deler av dagen på grunn av sterk vind, hele 39 meter per sekund da dette bildet ble tatt i ettermiddag. 32,7 og over klassifiseres som orkan. Foto: Stig SildenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du uværsbilder? Send dem til oss ved å bruke kartet til høyre i artikkelen,  epost til 2400@db.no eller mms til telefonnummer 2400.

(Dagbladet): - Å si at det blåser friskt er en underdrivelse, det blåser noe voldsomt og regner kraftig, sier lensmann Tormod Hvattum ved Vågsøy lensmannskontor til Dagbladet.

Lavtrykket i Norskehavet har truffet Vestlandet med full styrke. I tillegg til storm i Sogn og fjordane og Møre og Romsdal, fører sterk sørøstlig vind og store nedbørsmengder til problemer en rekke andre steder langs kysten.

- Vestlandet opplever den verste styrken akkurat nå, før det løyer utover ettermiddagen, sier statsmeteorolog Bente Wahl til Dagbladet ved Meteorologisk institutt til Dagbladet klokken 16.30, som har utstedt et OBS-varsel for store deler av landet.

Uværssystemet beveger seg nå nordover og vil føre til storm i Trøndelag, Nordland og Troms utover kvelden, natten og formiddagen i morgen.

Følg været der du bor på Dagbladets værsider.

- Regner sidelengs Broen som forbinder Måløy ved Stad med fastlandet er stengt store deler av ettermiddagen grunnet vind på over 32,7 meter per sekund - styrken definert som orkan på Beaufortskalaen.

- Vinden har vært oppe i 40 meter per sekund. Det er ubehagelig å være ute, særlig fordi det regner. Og det kommer ikke rett ned, men regner sidelengs, sier Stig Silden som bor ved Måløy til Dagbladet.

Sogn og fjordane politidistrikt opplyser at det så langt ikke er meldt om materiell- eller personskader i forbindelse med uværet.

Passasjerer kastet opp Været tvang hurtigruta «MS Nordkapp» til å ta en alternativ rute på sin ferd sørover til Bergen. «Det har vært mye vær», sier kaptein Hermod Nilsen til Dagbladet i det skipet er i ferd med å legge til kai i 16.10-tida.

- Mange synes det er litt artig å oppleve slikt. Tilbakemeldingene har vært gode fra passasjerene, men mange er blitt sjøsjuke. Noen passasjerer har kastet opp, sier Nilsen til yr.no.

Stengte flyplass Særlig området mellom Sognefjorden og Sunnmøre rammes spesielt hardt. Blant annet er ferjesambandene Måløy-Oldeide og ferjesambandet til Kvamsøya innstilt og Førde lufthavn er stengt, melder Avinor melder på sine nettsider?

RUSKEVÆR: Måløy er blant de verst utsatte stedene på Vestlandet under dagens uvær. - Men vi er godt vant. Hadde det skjedd på Østlandet ville det blitt full krise og opp og ned i Dagsrevyen, humrer lensmann Tormod Hvattum. Foto: Stig Silden
RUSKEVÆR: Måløy er blant de verst utsatte stedene på Vestlandet under dagens uvær. - Men vi er godt vant. Hadde det skjedd på Østlandet ville det blitt full krise og opp og ned i Dagsrevyen, humrer lensmann Tormod Hvattum. Foto: Stig Silden Vis mer

Situasjonen på Vestlandet ventet å løye utover kvelden, men da står resten av kystnorge for tur til å oppleve naturkreftenes vrede, opplyser meteorologene.

- Det som skjer nå er at en kaldfront smeller inn i Vestlandet og trekker nordover i natt og i morgen, sier meteorolog Mariann Aabrekk ved Stormgeo til Dagbladet.

Rasfare Og allerede nå får resten av landet en forsmak på døgnet som kommer; veier og ferjesamband langs hele kysten fra Hordaland til Finnmark er berørt. På Saltfjellet i Nordland og Ifjordfjellet i Finnmark er det innført kolonnekjøring.

I tillegg til flere stengte veier og ferjesamband i Nordland melder Avinor om mindre forsinkelser i flytrafikken i nord. Uværet fører også til fare for ras på flere strekninger.

Vegvesenet melder på sine nettsider at Hardangervidda er stengt for personbiler og kolonnekjøring for biler over 7,5 tonn. Også fylkesveier i Hordaland er stengt på grunn av snøskred eller fare for ras.

VÆRRADAR: I tillegg til kraftig vind fører stormsystemet med seg store nedbørsmengder. Grafikk: Meteorologisk institutt
VÆRRADAR: I tillegg til kraftig vind fører stormsystemet med seg store nedbørsmengder. Grafikk: Meteorologisk institutt Vis mer