Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormen er på vei

Gjør deg klar. Stormen vil treffe fra Kristiansand til Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send oss dine uværsbilder!

Følg uværet:

De neste ukene blir det stort sett bare på tv at du kan se snøflakene dale stille ned i klart vintervær med skispor og glitrende snølagt mark så langt øyet kan se.

Tvert i mot: På Vestlandet bør mange bruke deler av dagen i dag til å sjekke båtfortøyninga og vannavløpene i gata og dessuten ta inn hagenissen hvis den står utsatt til på tomta. I morgen kan det fort være for sent. Og de som har tenkt å gå fra hytte til hytte på Hardangervidda eller i Jotunheimen de neste par dagene, bør heller skaffe seg en kortstokk og bli der du er nå.

Stormen er ventet å slå inn langs norskekysten i morgen, men du vil merke det allerede i dag.

Regn, regn og regn

I dag begynner nemlig vinden å ta tak på Vestlandet, og i morgen blir det storm fra Kristiansand i sør og til Finnmark i nord. Hele Kyst-Norge får merke uværet. I fjellheimen kommer snøføyka til å stå, og verst blir det i Jotunheimen.

- Stort sett blir det veldig mye vind. Det begynner så smått i kveld, men nedbøren slår til i morgen. Det kommer som regn, sier meteorolog Fredrik Villanger ved Storm Weather Center i Bergen og oppsummerer værvarselet slik:

- Regn, regn, regn og kraftig vind.

Grunnen er et kraftig værtrykk i Norskehavet. Lavtrykket ligger langs kysten fra Kristiansand i sør og nordover. Spesielt utsatt er de allerede værharde områdene som for eksempel Stad i Sogn og Fjordane. Tirsdag og torsdag blir de verste dagene i vest.

- Tirsdag blir det nok ganske kraftig. I Bergen regner det i snitt 235 millimeter i desember. På tirsag kommer det mellom 80 og 100 millimeter regn, forklarer Villanger.

Kan lene seg mot vinden

Det er uklart hvor sterk stormen blir. En storm er fra 22 meter per sekund, men kan også være sterkere. Meteorologisk institutt tror på liten storm i Hordaland og fra Møre og Romsdal og oppover, mens Sogn og Fjordane får full storm fra 25 meter per sekund.

Selv om det ikke er farlig å bevege seg utendørs, kan selv mer enn gjennomsnittelig tunge vestlendinger oppleve at de kan lene hele kroppstyngden mot uværet uten å falle.

- Nordmenn er jo veldig mye ute og vant til å oppføre seg. Men jeg ville ikke ha planlagt fisketur på tirsdag, og hytte til hytte på Hardangervidda er ikke å anbefale. Det er viktig å ta sine forholdsregler, for eksempel plukke opp løse gjenstander på tomta, som ting som blir tatt lett av vinden, sier meteorologen ved Storm Weather Center.

Temperaturen vil hovedsaklig ligge mellom 4 og 10 plussgrader langs det meste av kysten. Værharde nordlendinger får ikke vite når det verste uværet kommer til å slå til.

- I Nord-Norge er det mer usikkert når det ordentelige griseværet kommer, sier Villanger.

Best på Østlandet

Østlendingene er de som får minst grunn til å klage.

- Østlandet får det roligere. Vinden kommer fra sørvest, og østsida ligger i le. Det blir nok litt nedbør, men mye mindre enn på Vestlandet. Det kommer som regn de fleste plassene, sier Villanger. Østlendingene bør ikke la seg lure hvis det plutselig blir varmere i været: Lokalt kan det oppstå føneffekt med varm vind i korte perioder. Men dét vil neppe vare.

- Forskjellene blir veldig lokale. Det kan bli mildt, og man kan nok få en god del sol i perioder. Men det kan også bli regn, sludd, snø, mildt eller tørt, sier han.

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler stor vannføring i elvene på Vestlandet og i Nord-Norge. De vurderer å komme med flomvarsel i løpet av dagen. De store vannmengdene kan også føre til økt fare for ras. Norges Geotekniske Institutt informerer om dette.

Perioden frem til jul blir preget av mange, kraftige lavtrykk.

- Det blir mye vind- og nedbørsaktivitet. Det blir ikke pent vær på ganske lenge, sier meteorologen. Neste uke ser det ut til at temperaturen synker, slik at det kommer snø. Men Villanger kan foreløpig ikke garantere noen hvit jul.

- Men på julaften sitter vi jo inne og spiser likevel. Da gjør det ikke noe med litt regn. Folk kan jo ønske seg regn til første juledag, sier han.

.

HER KOMMER UVÆRET: Satelittbildene viser at uværet er på vei.
STILLE FØR STORMEN:</B> Måløy i Sogn og Fjordane i dag.
STORM:</B> Slik ser det ut på havna i Stavanger i storm. Bilde fra 1999.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media