Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormen «Inga» gir rekordflo

Farlige bølger langs kysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kysten fra Sørlandet til Kristiansund kan vente seg skikkelig ruskevær og rekordhøy vannstand i dag. Årsaken er stormen «Inga», som kommer sammen med springflo.

Allerede ved 8-tida i dag morges ble det målt storm i havnebassenget i Kristiansand. Vinden var så sterk at Color Lines ferje Prinsesse Ragnhild slet seg fra fortøyningene, skriver Fædrelandsvennen. Ferjas avgang ble innstilt, og Color Line frykter at også kveldens avgang må innstilles.

- Kombinasjonen av sterk vind og uvanlig høyt tidevann, vil føre til stormflo langs vestlandet i dag. Spesielt kan vi vente oss høy vannstand fra Bergen og nordover mot Stad, sier Forsker ved Meteorologisk institutt, Magnar Reistad, til Dagbladet.no.

I går var det oversvømmelse i butikkene på Bryggen. I dag melder Bergens Tidende at vannstanden kommer til å bli 18 centimeter høyere enn i går, da folk vasset i butikkene.

Farlig ved kysten

Det er ventet at bølger vil slå lengre inn over land enn vanlig, og meteorologene ber folk være forsiktige dersom de beveger seg i områder utsatt for bølger. Det er også mulig at enkelte vei- og fergestrekninger kan få problemer på grunn av vinden og bølgene.

Sjekk veimeldinger fra Statens vegvesen her.

Rekord

Områdene som rammes kan vente seg en vannstand 60-80 centimeter over normalen. I måløy-området vil dette være på nivå med rekordvannstanden fra januar 1993.

- Vinden vil øke utover dagen, og ved 12-tiden vil tidevannet være på sitt høyeste. Derfor kan vi vente oss tøffest forhold et par timer før og etter dette, sier Reistad.

Vått: Landganger ble lagt ut på Bryggen i Bergen mandag morgen.
Hårvann: Frisør Signy Johannesen på Bryggen i Bergen prøvde mandag å holde vannet under kontroll.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media