Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormen «Isaac» har kurs rett mot New Orleans

Nøyaktig sju år etter katastrofeorkanen «Katrina». - Likheten er uhyggelig, sier meteorolog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av innbyggere i delstatene Louisiana, Mississippi og Alabama evakuerer, i påvente av at den tropiske stormen «Isaac» treffer Gulf-kysten i midten av uka - omtrent på dagen sju år etter at orkanen «Katrina» spredte død og ødeleggelse samme sted.

Og nok en gang er storbyen New Orleans, som fortsatt er preget av de vidtrekkende skadene i 2005, midt i siktelinjen, ifølge ferske prognoser fra National Hurricane Center (NHC).

Befolkningen langs kysten handler nå inn bensin, mat, vann og gjør seg klare til at uværet får landkjenning.

- Jeg har fylt drivstoff på bilen og generatoren, sier snekker John Corll (59) til nyhetsbyrået AP i New Orleans, men legger til at han tror dikesystemet i byen er bedre rustet mot store stormer nå enn for sju år siden.

- Jeg tror både statlige og lokale myndigheter er mye bedre forberedt på stormfloder og kriser, sier Corll.

Minst åtte personer omkom av «Isaac»s herjinger på Haiti, før den tropiske stormen pisket Cuba og Florida Keys på vei mot Mexicogolfen. Her er det ventet at det varme vannet vil fôre og intensivere uværet opp til orkan styrke før det rammer USAs østkyst.

Ulike prognoser gir ulike svar på hvilken kategori «Isaac» kommer til å ende med på Saffir-Simpson-skalaen. De siste varslene fra NHC heller mot at den ender som kategori én på intensitetsskalaen som går til fem, med vindhastigheter på minst 120 kilometer i timen.

NHC advarer mot opptil 3,6 meter stormflo, kraftige vinder og hele 380 millimeter nedbør på utsatte steder langs kysten.

KRAFTIG VIND: Minst åtte personer omkom da «Isaac» passerte Haiti og to da den rammet Den dominikanske republikk. Her pisker den tropiske stormen opp havet ved Cubas hovedstad Havanna. Foto: AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE/NTB SCANPIX
KRAFTIG VIND: Minst åtte personer omkom da «Isaac» passerte Haiti og to da den rammet Den dominikanske republikk. Her pisker den tropiske stormen opp havet ved Cubas hovedstad Havanna. Foto: AFP PHOTO/ADALBERTO ROQUE/NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg merker at det er mye angst. Timingen med sjuårsdagen for Katrina, som skjebnen avgjorde, har hensatt alle til en årvåken tilstand, men det er en bra ting, sier New Orleans-borgermester Mitch Landrieu til Reuters.

1800 mennesker omkom og skadene beløp seg til flere milliarder dollar, da «Katrina» rammet 29. august 2005. CNN-meteorolog Dave Hennen sier «Isaac» så langt har uhyggelige likshetstrekk med det som ble den dyreste og en av de dødeligste stormene i USAs historie.

- «Isaac»s prognose er nesten identisk til «Katrina»s, sier Hennen.

«Isaac» var mandag morgen, lokal tid, rundt 650 kilometer sørøst fra kysten, med vindhastigheter på 100 kilometer i timen. Avhengig av stien den ender opp med å følge, ventes stormen å treffe en gang om morgenen onsdag, ifølge meteorolog dr. Jeff Masters ved Weather Underground.

Før den tid, krysser uværet en rekke oljeinstallasjoner i Mexigogolfen, selve hjertet av USAs olje- og gassproduksjon. Selskapene stanser nå enkelte operasjoner, før det som kan bli «den største testen for amerikanske energiinstallasjoner» siden orkanene «Gustav» og «Ike» i 2008, ifølge Reuters.

Blant annet opplyser oljeselskapet BP at de stanser all produksjon og evakuerer alle arbeidere de har ute.

Mexicogolfen står for 23 prosent av USAs råoljeproduksjon, sju prosent av landets naturgass og over 40 prosent av raffineringskapasiteten, opplyser Associated Press (AP).

- «Isaac» treffer rett i raffinerirekken, sier analytiker Phil Flynn ved Price Futures Group til nyhetsbyrået.

PÅ VEI: Isaac så slik ut i helga. Foto: EPA / NOAA / NTB scanpix
PÅ VEI: Isaac så slik ut i helga. Foto: EPA / NOAA / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media