Stormen kommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Det blåser opp til storm», sier den første. «Vinden er sterk og skyene mørke», sier den andre, før en tredje ser alvorlig inn i kamera: «Jeg er redd».

De snakker ikke om en ny orkan, de snakker om å føle seg truet av en langt sterkere kraft: ekteskap mellom samme kjønn. Og tv-reklamen for National Organization For Marriage, som ikke bare er mot at homofile skal få gifte seg, men som rett og slett mener det truer deres religiøse frihet, vil trolig få selveste Nina Karin Monsen til å heve øyenbrynene.

Da Maine denne uka ble den femte amerikanske delstaten som tillater homofile ekteskap, innrømte Maines guvernør John Baldacci at han hadde forandret mening. «Før var jeg mot homofile ekteskap, men støttet partnerskap. Nå har jeg innsett at det er et spørsmål om rettferdighet og lik beskyttelse av loven, og at partnerskap aldri kan sidestilles med ekteskap.»

Nå venter mange på at også USAs president skal vise et sterkere standpunkt i den stadig mer omfattende debatten om homofile ekteskap. Obama har fra før valgt homofile til flere viktige jobber, to lesbiske kvinner er blant de aktuelle til jobben som ny høyesterettsdommer, og i år inviterte Michelle og Barack familier med homofile foreldre til å delta i den årlige påskeeggjakta i Det hvite hus. Men når det gjelder ekteskap, har han utover å kommentere at han «respekterte avgjørelsen» da delstaten Iowa vedtok å la homofile gifte seg, forholdt seg rimelig taus. Han har sagt at han er for partnerskap og homofile rettigheter, men mot ekteskap. Han har imidlertid også sagt at han ikke vil kjempe mot det, og at han er åpen for at han kan komme til å forandre mening en gang. Gjør han det, vet han bare så altfor godt at han risikerer å støte fra seg viktige stemmer fra de konservative og religiøse - de som sympatiserer med National Organization For Marriage.

Organisasjonen har nå alliert seg med Carrie Prejean, som har vært en av de store snakkisene i USA siden hun under Miss USA-finalen ble spurt hva hun synes om homofile ekteskap. 21 år gamle miss California svarte:«Ikke ta det ille opp, men jeg synes ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne. Det er bare sånn jeg ble oppdratt.» Missedronningen har i ettertid blitt hetset for uttalelsene sine fra mange kanter, noe enkelte mener er urettferdig. «Hvordan har det seg at blir Miss California blir angrepet for å være mot homofile ekteskap, mens Barack Obama, USAs president, får frikort for å ha bortimot samme synspunkt?» spør Robert Schlesinger i US News & World Report.

Grunnen er, ifølge andre, at de fleste tror Obama egentlig støtter homofile ekteskap, men at han bare ikke tør å si det. Når District of Colombia nå har vedtatt å anerkjenne homofile ekteskap inngått i andre stater, blir det sett på som et skritt på veien til også å la homofile gifte seg i D.C. - noe som betyr at presidenten får debatten midt i fanget.

Det har bare så vidt begynt å blåse opp til storm i USA