Stormen letter - tragedien øker

ANTIGUA/GUATEMALA CITY (Dagbladet): Mellom-Amerika likner nå på en krigssone. I de hardest rammede områdene ligger mennesker fortsatt begravd i dyp gjørme. Nå kommer de første meldingene om utbrudd av gul feber, kolera og malaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Guatemala: TOMMY FOSSUM og FRODE HANSEN

Mange byer i Nicaragua, Honduras og Guatemala er uten drikkevann. I de hardest rammede områdene ligger mennesker fortsatt begravd i dyp gjørme.

- Regnværet har lettet noe, men landet er fortsatt delt. Det ligger dyrekadavre og flyter langs veiene. Mange steder ligger det også menneskelik, sier Hanne Eldby, som jobber for Det Kgl. Selskap for Norges Vel i Nicaragua.

- Hovedproblemet er at tusenvis er på flukt fra sine hjem, og ikke lenger finner tak over hodet. Skolene er fulle. Mange har gått uten mat i flere dager.

Det er allerede kommet meldinger om de første utbruddene av gul feber, kolera og malaria.
Over hele Mellom-Amerika jobber redningsmannskapene på spreng for å finne overlevende, men mannskapene, som jobber dag og natt, innrømmer at håpet snart er ute.

- Det ligger lik overalt. Noen er ofre for jordskred, andre er tatt av vannet. Må Herren gi oss nåde og styrke til å komme gjennom denne tragedien, sa Honduras' president Carlos Flores i en følelsesladd tale til nasjonen i går.

Lite tyder på at «Mitch», som nå er ved Stillehavskysten utenfor Mexico, har gjort seg ferdig. Regnet fosser fremdeles ned over store områder.

Verden må hjelpe

I dag er det meldt mer regn og nye stormer i regionen. Verst vil det sannsynligvis gå utover Honduras' hardt rammede hovedstad, Tegucigalpa.
Fra hele verden strømmer det nå inn hjelp til ofrene etter det som nærmer seg den verste katastrofen i Mellom-Amerika i dette århundret.

Både FNs generalsekretær Kofi Annan og pave Johannes Paul II oppfordret i går verden til å hjelpe. EU har gitt 50 millioner kroner, og USA 13 millioner. Den norske hjelpen på 8,1 millioner kroner blir kanalisert gjennom Røde Kors og FN.

Talsmenn for myndighetene sier «Mitch» kan ha skrudd den økonomiske utviklingen flere tiår tilbake i Honduras, Nicaragua og Guatemala.

Over 70 prosent av Honduras jordbruksarealer er ødelagt.

- Landbruk er den økonomiske ryggraden for våre seks millioner innbyggere. Nå er over en million hjemløse. Vi trenger hjelp for å komme oss på beina igjen, sier Honduras' president Carlos Flores.