Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Stormen mot norsk barnevern fortsetter

Nok en barnevernssak er tatt til behandling i Strasbourg.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 26 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Så langt jeg er kjent med, er det én ny sak som er kommunisert på barnevernsområdet, bekrefter regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i en e-post til Dagbladet.

2. juli kom nyheten som røsket barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ut av feriedvalen.

Da gjorde Dagbladet det kjent at Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) hadde tatt 16 nye, norske barnevernssaker til behandling, noe som ga en total på 26 norske barnevernssaker som har sluppet gjennom det trange nåløyet i Strasbourg.

Nå er altså norsk barnevern satt ytterligere under lupen ved at nok en sak er tatt til behandling i EMD.

Nummer 27

Dermed er i alt 27 norske barnevernssaker tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen fra desember 2015 og fram til i dag.

Bare fire av disse er til nå avgjort. Avgjørelse er dermed ventet i ytterligere 23 barnevernssaker.

Til nå er Norge frikjent i to og dømt i to barnevernssaker.

Den nye saken som EMD nå ber Norge svare for inngår i et sakskompleks hvor allerede en sak er tatt til behandling i Strasbourg.

Saken det dreier seg om er den åttende saken som ble kommunisert mot Norge 13. oktober 2016.

En svensk borger ble fratatt sine tre sønner av barnevernet i 2013.

I 2015 fikk han ett barn tilbake, men lagmannsretten bestemte at de to andre skulle forbli i fosterhjem. Høyesterett opprettholdt beslutningen i 2015.

Da klaget den svenske barnefaren til EMD for første gang, og denne saken er fremdeles til behandling i Strasbourg.

Nå er en ny klage fra svensken tatt til behandling i EMD, som den 27. mot Norge.

Nektet anke

Klagen omhandler det som er skjedd i den betente barnevernssaken fra 2016 og fram til i dag.

Familien gjorde et nytt forsøk på å få tilbake omsorgen for de to sønnene.

Slik gikk det ikke.

Etter behandling i fylkesnemnd og tingrett er barna fremdeles i fosterhjem, antallet samvær er redusert fra seks til fire ganger i året og er nå av kortere varighet.

I tillegg får ikke familien lenger lov til å ha kontakt med sønnene sine per telefon.

Både lagmannsrett og høyesterett avviste å ta familiens anke til behandling.

Barnefaren er glad for at begge hans klager nå vil bli vurdert av EMD, men legger ikke skjul på at familien opplever situasjonen som vanskelig.

- Dommen fra lagmannsretten i 2015 slår fast at det i utgangspunktet var feil å ta alle tre barna fra oss, men nå handler saken om tilkytning, sier han til Dagbladet.

- Veldig bra

I saken, som ble kommunisert mot Norge 2. oktober, klager barnefaren til EMD på at barna ikke er tilbakeført og på de restriktive samværsbetingelsene familien har fått.

EMD ber Norge vurdere om de har krenket retten til familieliv etter artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), og eksemplifiserer med den norske barnevernsdommen som falt i EMDs storkammer 10. september i år.

VANT: Trude knuste Norge i Strasbourg. Video: Asle Hansen Vis mer

Dette er saken til den norske barnemora Trude, som Dagbladet har fulgt tett.

Trudes eldste barn ble i 2012 tvangsadoptert bort til fosterforeldre, til tross for at Trude på det tidspunktet hadde fått et nytt barn som barnevernet mener hun er i stand til å ha omsorgen for.

EMD konkluderte i høst med at Norge har krenket rettighetene til både Trude og hennes førstefødte.

Dommen kan få stor betydning for både norsk barnevernpraksis, nasjonal domstolsbehandling og de gjenstående 23 sakene som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen.

- Det er veldig bra at EMD trekker inn denne storkammerdommen når de stiller spørsmål til Norge, for det er en viktig dom, sier den svenske barnefaren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer