Stormen "Wilma" vokser seg farlig

Vil nå Mexicogulfen i slutten av denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er allerede sendt ut orkanvarsel for Cayman Islands. Søndag var det store mengder regn og sterker vindkast i området, melder nyhetsbyrået Associated Press.


Ny rekord

"Wilma" er den 21. navngitte stormen denne sesongen, og ikke siden 1933 har det vært like mange stormer. Orkansesongen tar slutt 30. november, men innen den tid kan "Wilma" feie inn over fastlandet i Mexicogulfen og medføre ødeleggelser.

I følge værmeldere gjør både vanntemperaturen og andre forhold det svært gunstig for "Wilma" til å utvikle seg til en betydelig orkan.

Allerede har den nye orkanen hatt vindhastigheter på rundt 60 kilometer i timen. Over Cayman Islands og Jamaica meldes det om muligheter for over 30 centimeter med nedbør.

Værmeldinger viser at stormen trolig vil bevege seg i vestlig retning de neste tre dagene, for så å skifte retning mot nord. Dette forløpet vil medføre at stormen når Mexicogulfen i slutten av denne uka.

Overvåker stormen

Cayman Islands\' National Hurricane Center har overvåket værformasjonen i flere dager.

- På grunn av hvor den er og det faktum at den vil bli en tropisk storm i morgen og trolig en orkan i løpet av noen dager, har vi bestemt oss for å sende ut stormvarsel og orkanvarsel, sier Donovan Ebanks, sjefen for det nasjonale orkansenteret.

Ikke flere navn

"Wilma" er det siste navnet på den alfabetiske listen over orkaner for 2005. Bokstavene q, u, x, y og z er utelukket fra denne listen. Skulle det dukke opp enda en orkan før sesongen tar slutt 30. november, må man bruke bokstaver fra det greske alfabetet, skriver TV 2 Nettavisen. Dette har ikke hendt på hele 60 år.

STORE ØDELEGGELSER: Orkanen "Ivan" ødela hele 70 prosent av bygningene på øya Grand Cayman, den største av de tre Cayman- øyene i september. Nå risikerer innbyggerne å bli herjet av den farlige stormen "Wilma".