Stormende jubel hos Ap

Arbeiderpartiet fryktet det verste. Da de første målingene tikket inn sto jubelen i taket. To års tilbakegang er snudd, og Ap er landets desidert største parti med rundt 25 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgdagsmålingene utløste stormende jubel og åpenbar lettelse på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo.

Med henholdsvis 26,4 prosent på NRKs valgdagsmåling og 24,5 prosent på valgdagsmålingen i TV 2, våget deltakerne på Arbeiderpartiets valgvake å slippe jubelen løs. En jubel som klart var preget av åpenbar lettelse over de skummende halvliterne.

De første kommentarene bar da også preg av «samling i bunn - med pilene pekende oppover».

Partileder Jens Stoltenberg ankom til stående applaus, og før valgdagsmålingene var kjent slo Stoltenberg fast at partiet burde og skulle si seg fornøyd med et resultat rundt 24 prosent, altså på linje med Stortingsvalget for to år siden.

- Da har vi klart å snu en periode over to år med mye motgang, og da kan vi ta fatt på jobben fram mot stortingsvalget, sa Stoltenberg.

Snudd tilbakegang

Med røde roser i vaser som kunne minne om små Absolut-flasker, gryterett med oksekjøtt til 85 kroner og halvlitere til kroner 48, holdt stemningen seg på Ap-vaken i hovedstaden etter hvert som kommunetallene tikket inn.

Nestleder Hill-Marta Solberg ga denne forklaringen på jubelen, tross de svake tallene, isolert sett:

- Dette betyr at vi har stoppet en periode over to år med tilbakegang. Det er viktig for Ap å være det største partiet. Og slår valgdagsmålingene til, så er vi helt klart det største partiet, sier Arbeiderpartiets nestleder Hill-Marta Solberg.

Dårligere på kommune

Generalsekretær Martin Kolberg minnet om at Arbeiderpartiet tradisjonelt har gjort det svakere i kommunevalg enn ved stortingsvalg.

- Og nettopp derfor er valgdagsmålingene oppløftende. Holder dette seg, kan vi med rette si at Arbeiderpartiet har snudd en tilbakegang til fremgang, sier Kolberg til NTB.

AUF-leder Gry Larsen gledet seg over et mulig byrådsskifte i Oslo, og smilte over valgdagsmålingene.

- Jeg er glad for at vi ligger over stortingsvalget på begge valgdagsmålingene. Det gir en god stemning i hele partiet, og det tar vi med oss fram til stortingsvalget om to år, da målet er å få Jens Stoltenberg tilbake som statsminister, sier en optimistisk AUF-leder til NTB.

Stillhet for Lindh

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Rune Gerhardsen, smilte over utsiktene til et maktskifte i hovedstaden, men likte ikke prognosene som tyder på at byrådsvervet muligens går til SV.

- Det viktigste er å få til et skifte i Oslo, sa Gerhardsen.

Valgdagsmålingene kommenterte han slik:

- NRKs valgdagsmåling er jo absolutt tilfredsstillende, mens resultatet i TV 2s måling slett ikke er noen katastrofe.

Arbeiderpartiets valgvake i Oslo ble innledet med en stunds stillhet til minne om Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

(NTB)

<B>SLAPP JUBELEN LØS: Ap-leder Jens Stoltenberg.