Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormer mot bin Ladens «Ørnerede»

Hundrevis av soldater er på vei mot fjellene hvor en patrulje i dag havnet i skuddveksling med bin Ladens krigere. - Bin Laden ba oss nettopp ligge unna, men vi skal knuse al-Qaida, sier lokale ledere. Les siste nytt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved foten av fjellområdet hvor huleanleggene Tora Bora ligger, traff et titall lokale soldater en tropp al-Qaida-krigere. Etter flere minutters skuddveksling, forlot de bin Laden-tro soldatene stridsvogna si og stakk til fjells. Ingen skal ha blitt såret.

Lokale myndigheter har lenge forhandlet med soldatene som forskanser seg i de enorme huleanleggene, og ga dem i forrige uke frist til over helga med å overgi seg eller bli angrepet.

- Vi mobiliserer rundt 3000 soldater som skal til disse fjellområdene. Noen er på vei nå, og kampene begynner trolig i morgen, sier Hazrat Ali som er sikkerhetssjef i Jalalabad-regionen.

Skremt til fjells

Det foregår fortsatt forhandlinger mellom lokale ledere og de forskansede soldatene. Via mellommenn skal Osama bin Laden ha bedt de lokale afghanerne om å ikke angripe.

- Bin Laden sier at han ikke ønsker å slåss med afghanere som han sto side ved side med i krigen mot russerne. Han har ingenting mot å slåss med amerikanerne, sier Ali og lover at al-Qaida skal knuses.

De lokale militærlederne anslår at så mange som 1200 al-Qaida-soldater kan befinne seg i De hvite fjellene som området rundt Tora Bora kalles. Hulene som er blitt kalt «Ørneredet» består av enorme grotteanlegg som går flere hundre meter inn i fjellene. Det selvforsynte anlegget er beregnet for at opptil 1000 mennesker skal kunne forskanse seg i lang tid.

- De massive bombeangrepene mot Tora Bora har fått mange av al-Qaida-krigerne til å dra lengre opp i fjellene. Der har de delt seg i grupper helt ned til 10 personer, sier Hazrat Ali.

Avviser feilbombing

I fire dager på rad har amerikanerne sendt krigsflyene sine mot militære mål i og rundt Tora Bora. Det blir meldt at flere høytstående al-Qaida ledere skal være drept eller såret. Ifølge lokale øyenvitner, lokale myndigheter og internasjonale pressefolk som har vært på stedet, har flere av bombene truffet sivile mål og drept flere titalls personer. Dette blir kategorisk avvist av Pentagon.

- Vi vet at samtlige av våre bomber har truffet sine mål, forsikrer kontreadmiral John Stufflebeem.

Lokalbefolkningen raser etter at hele landsbyer skal være jevnet med jorden. Anslagene for antall drepte varierer fra 50 til over 200 personer. Flere internasjonale pressefolk har intervjuet og fotografert overlevende som fyller sykehusene i området.

- Folk er svært misfornøyde med at USA bomber sivile. De er skikkelig sinte og sier at de ikke liker amerikanere, sier viseordfører Said Jamal i Jalalabad.

Rumsfeld gir Taliban skylda

Reportere som har vært i området, har overført tv-bilder som viser de amerikanske rakettene med intakte serienummer. De ligger i ruinene av det som en gang var hjem laget av leire. En journalist fra AP teller over førti nye gravsteder.

- Bombene falt rett på det vi kaller militære mål. Vi snakker ikke om hus av leire, men nye betongbygninger med al-Qaida- og Taliban-ledere, fastholder militær-talsmann Brad Lowell.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld avviser anslagene over antall drepte.

- Vi vil aldri få troverdige tall fra Taliban og al-Qaida. Ikke glem at vi har å gjøre med løgnere i verdensklasse, sier Rumsfeld og legger til:

- Vi startet ikke denne krigen, så ansvaret for hvert eneste dødsfall ligger hos al-Qaida og Taliban.

Hele Norges coronakart