Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormer mot Tora Bora

Østalliansen angriper nå bin Laden-soldatene fra tre kanter, og har overtatt to kommando-sentraler og fire tunnelkompleks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemper selv

Amerikanske stridsvogner mot Kandahar

Den voldsomme offensiven startet samtidig som verdenspressen hadde inntrykk av at Østalliansen var i ferd med resignere. I går fortalte forsvarssjef Mohammed Zaman at det ble lenge til neste angrep.

- Vi har en angrepsplan, men jeg kan ikke fortelle deg hva den går ut på. Al-Qaida-soldatene sitter i hulene og følger med på hva mediene melder, sier kommandør Haji Zahir til nyhetsbyrået AP.

Offensiven startet klokka 13.30 lokal tid. Små geriljagrupper kjemper seg opp fjellet på de små stiene mens alliansens stridsvogner skyter løs på al-Qaida-stillingene høyt oppe på De hvite fjellene i Øst-Afghanistan.

- Vi angriper fra tre sider. Dagens mål er å ta Milawa-dalen og åskammen over Tora Bora-dalen, sier offiser Hafta Gul i Østalliansen.

I begge dalene er det flere titalls hulekomplekser hvor al-Qaida har ligget i skjul under bombeangrepene. Like etter soloppgang angrep amerikanske bombefly igjen, men under den pågående offensiven har de holdt seg unna - trolig for å unnå å treffe sine allierte på bakken. Det er over en uke siden sist det var så stille i luftrommet over Tora Bora.

En allianse-kommandør opplyser til CNN at de nå har overtatt to kommando-sentraler og fire tunnelkomplekser. Under framrykkinga blir de beskutt av al-Qaida-soldatene som har sine posisjoner i huleanleggene høyt på fjellet. Derfra retter de granatene og maskingevær-ilden mot Østalliansen når de forsøker å komme forbi fronten. Skuddilden kommer fra de samme stillingene som bombeflyene har rettet utallige angrep mot - noe som tyder på at al-Qaida skjuler seg bak kraftige forsvarsmurer.

- Vi hadde håpet at dette skulle gå raskt, men forsvarsmurene og hulene er vanskelig å få has på. Men Østalliansen gir seg ikke før al-Qaida er overvunnet, sier kommandør Haji Zahir.

Da de onsdag startet offensiven mot Tora Bora, uttalte kommandantene at al-Qaida ville være knust i løpet av dager. Oppildnet av bin Laden-dusøren på 225 millioner kroner, stormet de over 1000 lokale soldatene mot det legendariske grotteanlegget som går flere hundre meter inn i fjellet.

- Det er ikke enkelt. De har bedre våpen enn oss og er fast bestemt på å dø framfor å overgi seg, sier forsvarssjef Mohammed Zaman.

De siste dagene har vist at bin Ladens menn har benyttet de siste årene til å lage nye og sterkere huleanlegg helt på toppen av fjellene.

Lei skryt fra Kabul

- Amerikanerne har bombet hele landet - og Tora Bora mer enn noe annet sted. Men stedet er veldig trygt og beskyttet fra bombene, sier Zaman.

Han har rundt 2500 soldater på sin side, mens fienden ifølge Østalliansen består av mellom 1000 og 2000 al-Qaida-soldater. Før helga fortalte Nordallianse-ledere i Kabul at al-Qaida var så godt som beseiret. Nå ber Østalliansen sine allierte om å holde kjeft om saker de ikke har greie på.

- Nordalliansen sitter i Kabul og prater. Vi sitter her, sier Zaman.

Al-Qaida har hatt årevis på å samle mat og ammunisjon i de nye, forsterkede hulene langt der oppe, og ingen tror de kommer til å gå tom med det første. Ifølge lokalbefolkningen har araberne brukt de siste fem årene på å forberede hulene på kampene som nå raser. Også i Washington ser de at dette kommer til å drøye ut.

- Sjeiken har det bra

- Tora Bora er svært vanskelig. Al-Qaida-soldatene som er fanget der oppe slåss for sine liv, sier general Richard Myers.

Han kan ikke bekrefte påstandene fra Nordalliansen at det er bin Laden personlig som har kommandoen i fjellene rundt Tora Bora. Før helga ble en mann som liknet sett ridende ved fronten, og arabere snakket på radiosambandet om «sjeiken ved Tora Bora». Ifølge amerikansk etterretning er det sannsynlig at bin Laden befinner seg i området, men ingen kan bekrefte det.

- Han ble sett for fem dager siden, og en afghansk fange bekrefter at han er der, sier Østallianse-kommandant Hazrat Ali.

Vil slåss til døden

Mohammed Zaman forteller at amerikansk feilbombing har drept flere av mennene hans. I helga steg antall drepte Østallianse-soldater ved Tora Bora til 20.

- Vi er veldig sinte på grunn av dette, sier kommandanten.

Skal vi tro soldatene på den andre siden av fronten, er tabbebombene mer effektive enn de som treffer målene. Nyhetsbyrået AP kontaktet tunisiske Abu Abdullah (27) via radiosambandet.

- Bombene har bare drept to og skadd åtte, sier Abdullah og insisterer på at det bare er 84 arabiske soldater som skjuler seg i fjellene.

- Jeg sverger på Allah at Osama ikke er blant oss. Men nå har vi ingen andre alternativer enn å omfavne døden framfor vanæren, sier Abdullah til AP.

Kilder: AP, NTB, L.A.Times, Washington Post, New York Times, AFP, CNN og BBC.

ANGRIPER: Den russiske T-55-stridsvogna nærmere rykker nærmere al-Qaida-stillingene. I dag startet Østalliansen er offensiv fra tre sider.Foto: SCANPIX/EPA
STANSET BOMBINGA: Mens allianse-troppene rykker framover, har amerikanerne innstilt bombinga for ikke å treffe sine allierte på bakken.Foto: SCANPIX/EPA
OPPGITT: Østalliansens soldater ventet i går på at amerikanske fly skulle slå ut fienden oppe i fjellene.Foto: SCANPIX/AP
BOM FAST: Et par kilometer unna al-Qaida-stillingene venter rundt 2500 soldater fra Østalliansen.Foto: SCANPIX/EPA
MÅ VÆRE TÅLMODIGE: General Richard Myers (venstre) innrømmer at al-Qaida er en vanskelig fiende der de har forskanset seg i grotteanleggene ved Tora Bora.Foto: SCANPIX/AP
NY KRIG: Afghanske barn sitter og venter ved Østalliansens gamle russiske stridsvogner. Det er ikke første gang det raser kamper ved grotteanleggene som ble utbygget med CIA-hjelp på 80-tallet.Foto: SCANPIX/AP
KALD VINTER: Soldatene dekker seg til med teppene ved mens sola kommer opp over fjellene hvor al-Qaida holder stand. I dag tidlig fortsatte de å skyte mot stillingene høyt oppe på fjellene.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart