Stormer siste fengsel

423 fanger holder stand i ett fengsel etter at soldater angrep 20 tyrkiske fengsler tirsdag. Soldatene slåss mot snøstorm, våpen og hjemmelagde flammekastere. Fangene har nå barrikadert seg i en stor sal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme dramaet går mot slutten etter at 20 fanger og to soldater er drept de fire dagene kampene har vart. Tirsdag falt 18 fengsler og i går det nittende. Nå er det bare Umraniye-fengselet som blir holdt av 423 antatt venstre-politiske fanger.

- Vi håper disse meningsløshetene tar slutt før det blir galskap, sier justisminister Hikmet Sami Turk.

I natt ulmet flammene og røyk steg opp fra fengselet. De innsatte satte fyr på madrasser og tepper - og ga blanke i soldatene på utsiden. Via roperter oppfordret myndighetene alle om å tenke på familiene og overgi seg. Lite tyder på at det vil skje.

Protesterer mot små celler

Flesteparten av de 20 omkomne fangene satte fyr på seg selv for å slippe unna soldatene - kun i fem lik ble det funnet skuddsår. Myndighetene opplyser at de har funnet dødskontrakter i cellene - hvor fangene lover hverandre å ikke bli tatt levende. De fant også tegninger til hjemmelagede gassmasker.

En lokal tv-stasjon viser at alle fangene er samlet i en konferansesal hvor de forsvarer seg med våpen og flammekastere de har laget av gassbeholdere. Soldater i kamputstyr er på vei lengre inn i fengselet, men de blir har problemer på grunn av en snøstorm.

Opprøret startet tirsdag da myndighetene ville ha slutt på en to måneder lang sultestreik. Fangene protesterer mot planene om å stenges inne på celler med 1-3 personer - i stedet for dagens store sovesaler.

Slipper fangene fri

Myndighetene hevder at disse fungerer som indoktrineringsanstalter, og gjør at fangene lettere kan opponere mot fengselsstyret. Fangene sier at de frykter overgrep fra voktere hvis de blir isolert på små celler, skriver nyhetsbyrået AP.

I dag trer et amnestivedtak i kraft. 35 000 fanger - eller halvparten av landets innsatte - vil bli løslatt i løpet av en måned. Dette gjelder ikke politiske fanger - slik som de som nå holder Umraniye-fengselet på fjerde døgnet.

Les også: Satte fyr på seg selv - fra onsdag 20.12.00.

OVERGA SEG: I går falt Canakkale-fengselet. Her kryper en fange til soldatene for å overgi seg.
SISTE SKANSE: Soldatene drillet hull i fengselstaket og kastet inn tåregass. Innenfor sverget fangene å slåss «til seier eller døden».