Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormer Tikrit

USA stormer Tikrit, men de aller siste og mest lojale av Saddam Husseins styrker kan komme til å velge å kjempe i despotens fødeby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik situasjonen så ut tidlig mandag formiddag, kan amerikanerne ha prøvd å gjenta suksessen fra Bagdad i Tikrit. Med stridsvogner langt inne i byen, kan situasjonen utvikle seg til sammenbrudd og oppløsning på Saddam-regimets side, slik den gjorde i hovedstaden. Men Tikrit er en såpass stor by at det også her vil kunne ta tid å fastslå om situasjonen er rimelig stabil.

Det er nå ikke stort flere steder å flykte for Saddam-tro styrker. Syria har fått kraftige advarsler og vil neppe slippe militære enheter inn, rent bortsett fra at det et nær umulig å kjøre fra Tikrit til grensen uten å bli bombet. De aller siste og mest lojale av Saddam Husseins styrker kan komme til å velge å kjempe i despotens fødeby.

Suksessen i Bagdad var basert på stor fart med panserstyrker der kjøretøyene er utstyrt med filtere mot kjemiske stridsmidler. Men som i Bagdad må en del soldater operere til fots. Selv med gassmasker og vernedrakter vil de være mer sårbare under et kjemisk angrep. Og dermed vil stridsvognene også bli mer sårbare, fordi de trenger effektivt opererende soldater til fots rundt seg.

Farten i angrepet kan imidlertid ha fratatt irakerne muligheten til å bruke gass, hvis denne muligheten har vært til stede i byen.

Ny plyndring?

Tikrit har vært regnet som svært lojal og det skal derfor blir meget interessant å se om sammenbruddet fører til den samme formen for plyndring av regimets institusjoner som andre steder i Irak. Det vil i såfall bare understreke en problemstilling som allerede ligger opp i dagen.

Den humanitære situasjonen og plyndringen fra Basra i sør til Mosul i nord, bør føre til initiativer for å modernisere reglene for en okkupasjonsmakts forpliktelser.

USA forsvarer selv lovligheten av sitt angrep på Irak med at folkeretten må utvikle seg for å holde tritt med internasjonale endringer.

Dette vil folkerettsekspertisen sikkert i prinsippet være enig. Men enigheten tar nok slutt når man kommer til konkrete endringer og krigsplaner. Man bør vel imidlertid kunne bli enige om at behovet for endring ikke kan gjelde der det passer USA, og ikke der det ikke passer.

Allerede i krigens første dager ble nødhjelp plyndret bokstavelig talt rett ut av britiske soldaters hender. Hjelp som kunne monne var ikke på plass og apparatet som kunne ha tatt kontroll over situasjonen var åpenbart ikke gitt prioritet i planleggingen.

Amerikanerne

USA har egen og dyrkjøpt erfaring med vanskelige storbysituasjoner som spenner fra opptøyer i Los Angeles til massiv kriminalitet, med nulltoleranse overfor alt som kan utvikle seg fra det små til det store. I Bagdad synes det allikevel som om amerikanerne ikke forsto hvilke konsekvenser det kan få at situasjonen løp så til de grader ut av kontroll.

Eller rettere sagt: USAs politi og andre etater har mer enn nok erfaring med lignende situasjoner. Men gjennom måneders planlegging av krigen mot Irak synes ingen å ha tenkt på å ta med de ressurser det amerikanske samfunn rår over, og som kunne ha bidratt til å gjøre krigen til den suksess kretsen rundt president George W. Bush har ønsket seg.

Heller ikke FN

Heller ikke gjennom FN ble USA konfrontert med denne siden av saken, dette til tross for verdensorganisasjonens erfaring med FN-styrker i vanskelige situasjoner. FN har nok også grunn til å reflektere over det som er skjedd i Irak.

Det ligger åpenbart en problemstilling og venter på folkerettsekspertisen med hensyn til hvordan en okkupasjonsstyrke skal settes sammen, særlig med tanke på tidskritiske virkninger av kamphandlinger og overgangen fra et regimes fall og til et ordnet okkupasjonsstyre.

USA baserer i dag sin langsiktige militære planlegging på at de første 30 årene av dette århundret vil være preget av en meget sterk urbanisering, ikke minst i potensielle konfliktområder. Den irakske situasjonen kan komme til å gjenta seg.

INNE I TIKRIT: Bildene fra CNN viser de forlatte brakkene til Saddams soldater inne i Tikrit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media