Stormester i rakettfart

Magnus Øen Carlsen (13) fra Bærum ble i går verdens yngste stormester i sjakk. Trener Simen Agdestein tror eleven kan bli verdens beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

13-åringen behøvde bare å spille uavgjort i partiet mot den 18 år eldre Alexei Fedorov for å sikre seg stormestertittelen. Og uavgjort ble det, etter 17 trekk i det åttende partiet i Dubai Open.

Trener Simen Agdestein er svært imponert over eleven.

- Det er en helt fantastisk prestasjon. Eller: For dem som har fulgt det utenfra ser det helt fantastisk ut, men for oss som har fulgt Magnus en stund, er det ikke vanskelig å se. Han er jo så god, sier Agdestein til Dagbladet.

- Som Nobelpris

Agdestein er selv stormester i sjakk. Han fikk tittelen som 18-åring, og var den gang verdens yngste.

- Det var veldig ungt den gang, men det kan ikke sammenliknes med det Magnus holder på med. Han er på et mye høyere nivå, sier Agdestein.

Stormesterkravet henger meget høyt i sjakk.

Tittelen følger spilleren livet ut, og Magnus er den sjuende nordmannen i historien som har oppnådd den.

- Det å innfri stormesterkravet henger veldig høyt. Det at han er 13 år, gjør prestasjonen enda større. Det er som om en 13-åring skulle vunnet Nobelprisen i kjemi, legger Agdestein til.

Fenomenalt

- Hvor god kan han bli?

- Magnus har ingen begrensinger. Han har utviklet seg i et rekordtempo, han er som en rakett i full fart. Han kan bli verdens beste hvis forholdene legges til rette, mener Agdestein.

Hugo Parr, president i Norges Sjakkforbund, gleder seg over triumfen.

- Stormester er den høyest rangerte tittelen. For å få tittelen må en klare tre napp i tre turneringer, i tillegg til en rating på over 2500, noe som er høyt. Magnus har klart alt dette i løpet av kort tid, og det er fenomenalt godt gjort. Nå gjenstår bare formelt papirarbeid fra verdens sjakkforbund FIDE, sier Parr til Dagbladet.

Magnus Øen Carlsen er i dag den yngste av verdens sjakkstormestere.

Men han er ikke den yngste gjennom tidene.

Sergej Karjakin fra Ukraina vant tittelen i 2002 da han var tolv år og sju måneder.

STORMESTER: Magnus Øen Carlsen (13) har tatt fri fra skolen dette året for å satse på sjakk. Det betalte seg i går, da han ble stormester i turneringen Dubai Open.