Stormet al-Aqsa moskeen

Israelsk politi i fullt antiterrorutstyr stormet plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk politi i fullt antiterrorutstyr stormet fredag inn på plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, et av muslimenes helligste steder.

Aksjonen skjedde ved avslutningen av fredagsbønnen, og minst 20 palestinere ble såret i tumultene som oppsto. Hundrevis av andre søkte tilflukt inne i moskeen for ikke å bli rammet av tåregass, sjokkgranater og gummibelagte geværkuler.

Etter en times stillingskrig kom palestinerne ut av moskeen, men flere av de yngre palestinerne ble ført bort av israelerne.

- Jeg kan nesten ikke tro at de avfyrte sjokkgranater inne i moskeen, sa sjeik Mohammed Hussein som er øverste leder for helligdommen.

- Det er virkelig uakseptabelt, la han til.

Kastet stein?

Polititalsmann Gil Kleiman sa at flere hundre palestinere hadde kastet stein fra Tempelplassen, der moskeen ligger, og ned på området foran jødenes klagemur.

En lignende episode skjedde for fem uker siden. Men flere skandinaviske vitner som oppholdt seg nær Klagemuren, tilbakeviste da de israelske påstandene om at palestinere hadde kastet stein.

Vitnene fra Kirkenes Verdensråd og Kirkens Nødhjelp var svært godt plassert der steinene angivelig skulle ha truffet og så ingen steinkasting før israelsk politi stormet området nær al-Aqsa-moskeen.

På grunn av den spente situasjonen er det bare et begrenset antall palestinere som slipper inn på moskéområdet hver fredag.

- Provokasjon

Den palestinske forhandlingslederen Saeb Erekat fordømte fredag den israelske politiaksjonen og betegnet den som en provokasjon og en opptrapping av konflikten mellom israelere og palestinere.

I en uttalelse fra den palestinske ledelsen het det at aksjonen var et nytt ledd i Israels plan om å overta moskéområdet.

- Dette er ledd i en kriminell plan om å overta al-Aqsa-moskeen i tråd med ønskene fra (ekstremistgruppen) Tempelhøydens trofaste som åpent går inn for å ødelegge moskeen og bygge det såkalte tempelet på samme sted, het det i uttalelsen.

- Al-Aqsa-moskeen er i fare, og enhver muslim, kristen og ærlig person må stå opp for å beskytte den, het det.

(NTB)

SJOKK: Det israelske anti-terror politiet kastet sjokkgranater mot moskeen, der palestinerne var i ferd med å avslutte fredagsbønnen.
TÅREGASS: Redde og forvirrede palestinere rømte inn i moskeen for å unngå tåregassen og sjokkgranatene på utsiden.
TERRORPOLITI: Flere av de yngre palestinerne ble ført bort av israelerne.
STORMET: Israelsk anti-terror politi stormet tempelplassen - angivelig fordi noen skal ha kastet stein ned mot klagemuren.
GASS: All røyken og tåregassen fikk en av islams helligste steder til å se ut som en krigssone. 20 palestinere ble såret.