Stormet ambassaden

To ble skadd da tysk politi stormet den irakiske ambassaden i Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Berlin slo full alarm, og sperret av et stort område rundt Iraks ambassade etter at de fikk melding om gisseldramaet ved 14.25-tida i ettermiddag.

- Flere mennesker er tatt som gisler inne i ambassaden, og ambassadøren er trolig blant dem, sa politiets talsmann, Joerg Nittman til journalistene på stedet.

Ved 20-tiden i kveld slo politiet til og stormet ambassaden. Gisseltakerne hadde da uttalt at de var ubevæpnet. Fem gisseltakere ble tatt under aksjonen, og alle gislene satt fri.

Politiet ble varslet om gisseldramaet av ambassadens naboer i forstaden Zehlendorf. Det var opprettet kontakt med gisseltakerne. Ifølge nyhetsbyrået Reuters krevde gisseltakerne at tyske myndigheter beskyttet dem mot den irakiske sikkerhetstjenesten, som de mente opererte fra ambassaden i Berlin.

Det skal ha blitt hørt flere skudd da ambassaden ble beleiret. To mennesker er lettere skadd.

Nyhetsbyrået AP prøvde å ringe til ambassaden, men ingen svarte. Det tyske utenriksdepartementet vil foreløpig ikke kommentere saken.

En irakisk opprørsgruppe sier at de står bak gisselaksjonen. De krever at Saddam Hussein skal trekke seg.

- Vi tar over den irakiske ambassaden i Berlin. Dette er det første steg mot frihet for vårt elskede fedreland, skriver organisasjonen som kaller seg «Demokratisk irakisk opposisjon i Tyskland» i en uttalelse.

De har også sendt en kommentar til nyhetsbyrået AP, der de skriver at aksjonen er fredelig, og tidsbegrenset.

En talsmann for Iraks nasjonalkongress, som ønsker å styrte Saddam Hussein, sier at han ikke har hørt om gruppen «Demokratisk irakisk opposisjon i Tyskland» må være en relativt ny gruppe, og er ikke kjent med hvem som er medlemmer.

Her er uttalelsen fra gisseltakerne:


I navnet til det irakiske folk og deres virkelige ledere, vil den irakiske opposisjonen erklære at frigjøringen av irakisk jord begynner i dag. Vi tar over den irakiske ambassaden i Berlin. Dette er vårt første steg mot frihet for vårt elskede fedreland.

Dette første steg mot terroristregimet til Saddam Hussein og hans mordere, som skal gjennomføres på en fredelig måte, blir gjort for å få det tyske folk, landets organisasjoner og politiske myndigheter til å forstå at vårt folk har et ønske om å være fri, og vil kjempe for det.

Tyskere forstår vår bekymring. De klarte en gang å legge grunnlaget for demokratiet i St. Pauls kirke, og de har også lidd under diktatorregimet og tyranniet til Hitlers nasjonalsosialister. Disse parallellene forener demokratene.

Vår aksjon er fredfull og tidsbegrenset. Dette er vår vei til frihet i Bagdad. Det er veien til fred og rettferdighet for vårt land og dets virkelige ledere, den irakiske opposisjonen, som er fastslått og blir samlet her i dag.

Signert
Iraqi People's Representation, Riemeister Strasse 20, 14169 Berlin.

Kilder: AP, Reuters, CNN

VENTER: Tysk spesialpoliti står 30 meter fra ambassaden og avventer situasjonen.
<B>SIKRER OMRÅDET: Politiet sikrer nå området rundt den irakske ambassaden i Berlin. En gruppe som galler seg Den demokratiske irakske opposisjonen i Tyskland krever at president Saddam Hussein går av.