Stormet de dødes tempel

I går ble tredve hinduer massakrert i Akshardham-tempelet. I dag stormet soldater tempelet og drepte to terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Episoden er over. Alle er drept, og vi gjennomsøker fortsatt bygningen, sa politiinspektør R.B. Brahmabhatt til pressen.

Ifølge politioffiseren Raj Satopathy som ledet operasjonen, så de to drepte militante ut til å være unge muslimske menn. Han sa de liknet på de militante som i 13 år har kjempet for å rive Kashmir løs fra India.

Vitner fortalte om langvarig skuddveksling fulgt av to kraftige eksplosjoner. 70 elitesoldater stormet Akshardham-tempelet for å pågripe de militante, som forskanset seg i tempelet etter at de tirsdag drepte 29 troende og såret over 70.

De siste sivile som var sperret inne på tempelområdet, ble evakuert før operasjonen mot de militante ble innledet.

En soldat ble drept, og fem soldater og tolv politimenn ble såret i kampene.

De militante angrep tempelet i den urolige delstaten Gujarat med automatgevær og granater mens det var om lag 600 hinduer til stede. Blant de drepte var det mange kvinner og barn.

Urolig delstat

Angrepet på tempelet kan i verste fall utløse nye voldsepisoder i Gujarat. I februar og mars ble minst 1.000 mennesker, de fleste muslimer, drept i sammenstøt.

Uten å nevne Pakistan ved navn sa visestatsminister Lal Krishna Advani at «fiender av landet» sto bak angrepet på tempelet.

Men Pakistan fordømte angrepet, som fant sted kort etter at valglokalene stengte etter andre runde av valget i delstaten Kashmir. Militante separatister lovte på forhånd å gjøre alt de kunne for å sabotere valget.

Visestatsminister Lal Krishna Advani sammenkalte til krisemøte i regjeringen for å diskutere situasjonen, og statsminister Atal Behari Vajpayee bestemte seg for å avbryte et statsbesøk til Maldivene.

Frykter mer vold

Øverste leder ved Indias største moské, Ahmed Bukhari ved Jama Masjid-moskeen i New Delhi, manet til ro etter angrepet og advarte de to gruppene mot en opptrapping av konflikten.

Regjeringspartiet Bharatiya Janata var raskt ute med å rette mistanken mot militante grupper med base i Pakistan. Angrepet skjedde på den andre dagen av delstatsvalget i Kashmir, Indias eneste delstat med muslimsk flertall.

- Det kan være en terrorhevn i frustrasjon over deres fiasko i Kashmir, sa partileder Venkaiah Naidu.

India har i lang tid beskyldt Pakistan for å støtte militante islamister som opererer i Kashmir og andre steder i landet, noe Pakistan benekter.

(NTB)

HJERTESKJÆRENDE:</B> Døde småbarn ligger på gulvet på et sykehus i Gandhinagar. Terroristene sparte ikke noen da de omgjorde tempelet til en dødsmark i går.