Stormet fengsel med tanks

Britiske styrker befridde to kommandosoldater i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en operasjon som kunne vært hentet rett ut fra en Hollywood-produksjon, brukte britiske styrker i Irak flere stridsvogner for å befri to soldater fra et fengsel i Basra i går.

De to soldatene hadde tidligere på dagen blitt arrestert av irakisk politi, melder Times Online.

Stormet inn

Etter at de hadde brutt ned fengselsdørene, stormet tropper inn i for å redde kollegene sine. Den dramatiske aksjonen førte også til at rundt 150 iraiske fanger også ble sluppet fri, forteller en kilde i det irakiske forsvarsdepartementet.

Det britiske forsvarsdepartementet vil ikke bekrefte at de to befridde personene var kommandosoldater som operererte som hemmelige agenter.

Opprørere skal angivelig ha kjørt rundt i byen med høyttalere og krevd at de britene ble holdt i forvaring.

Det hele begynte med en stillingskrig, der to irakere skal ha blitt drept i en skuddveksling. I det som betraktes som en utfordring av britisk autoritet i Irak, ble de to soldatene fra spesialstyrkene, som var kledd i vanlige klær, så arrestert.

Forhindret

Stormet fengsel med tanks

Britene sendte deretter en liten styrke som skulle redde de to soldatene, men de ble forhindret av en sint folkemengde som blant annet satte fyr på to pansrede kjøretøy. En soldat veltet ned fra toppen av kjøretøyet i flammer, en annen ble pepret med stein fra irakerne.

Det andre og vellykkede forsøket på å befri de to britene, kom seinere på kvelden og var langt bedre organisert. Før fengselet ble angrepet ble veier i nærheten sperret av, og forsterkninger omringet politistasjonen der de to befant seg.

Skjør fredsprosess

Britiske diplomater forsøkte tidligere på dagen å få løslatt britene, og de irakiske myndighetene ble blant annet minnet om at britiske tropper i Irak kun står til ansvar for britisk militærjustis. Det virket derimot ikke mulig for interimregjeringen i Bagdad å påvirke myndighetene i Basra til å gjøre det britene forlangte.

Mange frykter nå at gårsdagens hendelse skal ramme den skjøre fredsprosessen som til nå har pågått i de sørlige delene av Irak.

I løpet av de to siste månedene har seks britiske soldater og to britiske sikkerhetsvakter blitt drept idet islamske, iranskstøttede fundamentalister har festet et enda sterkere grep rundt området.

PROTESTERTE:</B> Irakiske demonstranter setter fyr på to britiske stridsvogner i Basra i Irak i går. Dette skjedde før de to britiske soldatene som ble arrestert i går, ble befridd.
SKJØR FREDSPROSESS:</B> Gårsdagens hendelse kan ha gjort den allerede vanskelige fredsprosessen i Sør-Irak enda skjørere.