Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormet FN-hus med granater og bombevester

Seks FN-ansatte ble drept i blodig Taliban-angrep midt i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tre selvmordsaksjonister, alle bevæpnet med automatvåpen, granater og selvmordsbombevester, stormet det private gjestehuset som brukes av FN og andre internasjonale organisasjoner ved morgengry i Kabul.

Etter tre timers intens skuddveksling med sikkerhetsstyrkene på utsiden. var det hele over. I alt skal seks FN-ansatte være drept og ni skadd. Alle skal være utlendinger som jobbet for FN i Afghanistan. I tillegg er de tre selvmordsaksjonistene alle døde. Minst en av de tre skal ha utløst sin sprenglading under stormingen.


- Operasjonen er avsluttet. Selvmordsangriperne er drept, slo talsmann for det afghanske innenriksdepartementet, Zemarai Bashary, fast overfor nyhetsbyrået AFP ved 8.30-tiden lokal tid.

Da hadde aksjonen pågått siden 05.30.

Bashary opplyser at også to medlemmer av den afghanske sikkerhetsstyrken og en sivil afghaner ble drept i angrepet. Således ble i alt 12 drept i aksjonen.

Bygningene ligger i de sentrale delene av Kabul, og flere av gatene i området ble sperret av mens røyken fra bygningen spredte seg over byen.


FN-talsmann i Kabul Aleem Siddique opplyser at fem ansatte til nå er bekreftet drept.

En annen FN-talsmann, Adrian Edwards, sier til AP at seks FN-ansatte mistet livet.

Talsmann for det afghanske innenriksdepartementet, Zemarai Bashary, opplyser at ytterligere fem utlendinger er såret. Det er foreløpig uklart om alle disse også er FN-ansatte.

En afghansk soldat sier at fire menn og en kvinne er blant de drepte. En politimann og en etterretningsoffiser er også drept, legger han til.

Nasjonaliteten til de drepte FN-arbeiderne er foreløpig ikke gjort rede for.

- Utenriksdepartementet har ikke fått noe informasjon om hvilke nasjonalitet de skadde eller drepte har. Men foreløpig har vi ingenting som tyder på at det skal være nordmenn involvert, opplyser Ragnhild Imerslund til Dagbladet.
- Vi er sjokkerte
— Det er klart det er en tragedie for oss i FN-familien. Vi er alle sjokkerte over det som har skjedd, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide til, TV2.

— Er du redd for at dette kan være begynnelsen på noe verre?

— Det er helt umulig å spekulere på fremtiden. Det er første gang vi er usatt for denne type angrep i sentrum av Kabul. Det er en ganske alvorlig sak, sier Eide til TV 2.
- Våknet av skyting

Rådgiveren til FN-utsending Kai Eide, Hanne Melfald, sier at hun våknet av skyting ved 6.30-tiden onsdag.

Sammen med Eide dro hun like etter til FNs hovedkvarter i Kabul der de nå arbeider med å kartlegge situasjonen.

- Akkurat nå er vi opptatt av å ta oss av de av våre ansatte som var involvert i angrepet, sier Melfald til NTB.

Hun opplyser at det er klare regler for vakthold og sikkerhet ved slike FN-bygninger, men vil ikke gi noen kommentar om sikkerhetssituasjonen utover det.

- Situasjonen i Kabul er blitt stadig mer spent den siste tiden, men dette angrepet er det første i sitt slag, sier hun.

Taliban tar ansvaret

Taliban sendte onsdag ut en melding der gruppen tar ansvaret for «å ha tatt flere FN-arbeidere som gisler i Kabul». Angrepet blir av Taliban beskrevet som et ledd i opptrappingen av kampene fram mot andre omgang av det afghanske presidentvalget 7. november.

- Dette er første skritt. Vi har varslet at vi vil ødelegge den andre valgomgangen, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed.

Han opplyser at tre Taliban-medlemmer med bombevester og bevæpnet med automatvåpen utførte angrepet.

Avfyrte raketter mot hotell

Mens angrepet mot gjestehuset pågikk, ble det også avfyrt raketter mot Serena hotel, det mest kjente internasjonale hotellet i Kabul.


Det var på dette hotellet Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept under et terrorangrep 14. januar 2008. Thomassen og en rekke andre norske mediefolk fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i Afghanistan da terroristene slo til.


Angrepet i dag skal ikke ha ført til skadde eller drepte. Men omlag 100 gjester og ansatte ble evakuert ned i kjelleren.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media