Stormet Georgias parlament

Georgias president Eduard Sjevardnadse var i ferd med å holde en tale da flere titall demonstranter brøt seg inn i salen og ropte at han skulle gå av. Erklærer unntakstilstand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilhengere av opposisjonen i Georgia tok lørdag kontroll over parlamentsbygningen i hovedstaden Tbilisi.

President Eduard Sjevardnadse var i ferd med å holde en tale da flere titall demonstranter brøt seg inn i salen og ropte at han skulle gå av. Titusener av demonstranter befant seg i gatene utenfor.

Sjevardnadse ble straks geleidet ut av sine egne livvakter. Hundrevis av demonstranter presset seg deretter gjennom dørene og overtok bygningen mens de viftet med georgiske flagg.

- Dette er parlamentet. Vi er ikke i gatene. La hele Georgia se hva som skjer, sa Sjevardnadse før han forlot salen.

Vil ikke gå

Han meddelte også at han ikke vil gå av. Det var lørdag ettermiddag uklart hvor Sjevardnadse var på vei og hva han nå vil gjøre.

TV-bilder viste en kaotisk situasjon inne i parlamentsbygningen. Rasende diskusjoner pågikk mellom tilhengere av opposisjonen og folk som støtter regimet. Det ble kastet gjenstander utover gulvet, og det brøt ut håndgemeng. Flere grep mikrofonene og forsøkte å tale.

Gatene rundt parlamentsbygninger var sperret av, og politiet og soldater forsøkte å hindre alvorlige sammenstøt mellom demonstranter og motdemonstranter.

Tåregass

Politiet skjøt tidligere lørdag formiddag tåregass mot demonstrantene utenfor presidentpalasset, men det kom også meldinger om at soldater og politi hilste demonstrantene velkommen.

Om lag en time tidligere hadde opposisjonslederen gitt presidenten 45 minutters frist til å gå av.

- Vi gir presidenten 45 minutter til å gå av, kunngjorde Georgias fremste opposisjonsleder foran 30.000 demonstranter i Georgias hovedstad Tbilisi en knapp time tidligere. Mikhail Saakasjvili truet med at folkemassene ville «komme og ta» Sjevardnadse hvis han ikke fulgte oppfordringen.

Valgfusk

Opposisjonen mener at presidentens parti vant valget for tre uker siden ved hjelp av omfattende valgfusk og har i flere uker samlet tusenvis av mennesker til demonstrasjoner i et forsøk på å presse Sjevardnadse til å gå av. Men den 75-årige presidenten har til nå ikke veket en tomme. Lørdag ba han landets nyvalgte nasjonalforsamling om å ta fatt på arbeidet til tross for at gatene i hovedstaden er fulle av demonstranter som krever hans avgang.

- Nasjonalforsamlingen er valgt, og den bør begynne arbeidet, sa presidenten i en TV-overført tale.

(NTB)

INN I PARLAMENTET: Demonstranter stormet parlamentet. Foto: AFP/SCANPIX
BEDT OM Å GÅ AV: Georigias president Eduard Sjevardnadse fikk marsjordre. Foto: AFP/SCANPIX
- UT: Tusenvis av demonstranter samlet seg i Georgias hovedstad, og krever presidentens avgang. Foto: AP/SCANPIX