Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormet høring: - Sovjet-lignende prosess

Kaostilstander under riksrettsgranskningen mot president Donald Trump.

KAOS: Flere titalls republikanske kongressmedlemmer viste sin misnøye mot ikke å få delta i den pågående granskningen mot Trump ved å storme en lukket høring. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP
KAOS: Flere titalls republikanske kongressmedlemmer viste sin misnøye mot ikke å få delta i den pågående granskningen mot Trump ved å storme en lukket høring. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP Vis mer

Om lag 30 republikanske kongressmedlemmer stormet i natt norsk tid en lukket høring i den pågående riksrettsgranskningen mot USAs president Donald Trump. Opptøyene i kjelleren i kongressbygningen Capitol Hill medførte at vitneavhør ble utsatt i flere timer.

De amerikanske kongressrepublikanerne er rasende over å ha blitt utelatt fra riksrettsgranskningen mot Trump.

Regelbrudd

Vitner til hendelsen sier de republikanske politikerne presset seg forbi sikkerhetsvaktene i bygningen. Republikanerne begynte så å rope innvendinger mot at demokratenes ledere i Representantens hus holder høringen bak lukkede dører uten å frigi transkriberingen fra vitneforklaringene, skriver Reuters.

Hendelsen onsdag skal være et klart brudd på de strenge reglene som gjelder for møterommet kalt SCIF. Rommet er laget for å hindre elektronisk avlytting, og flere er bekymret for at kongressmedlemmene begikk alvorlige sikkerhetsbrudd ved å gå inn med mobiltelefoner.

I forkant av stormingen skal disse republikanerne ha holdt et pressemøte, der de ga uttrykk for at de er skuffet over at prosessen holdes så hemmelig.

«Sovjet-lignende»

Ifølge Sky News mente en av republikanerne at demokratene kjører en «Sovjet-lignende» prosess som «ikke skulle vært tillatt i USA».

Vitner til hendelsen sier de republikanske politikerne presset seg forbi sikkerhetsvaktene i bygningen, skriver Reuters.

Hendelsen onsdag skal være et klart brudd på de strenge reglene som gjelder for møterommet kalt SCIF. Rommet er laget for å hindre elektronisk avlytting, og flere er bekymret for at kongressmedlemmene begikk alvorlige sikkerhetsbrudd ved å gå inn med mobiltelefoner.

Startet med Trump-uttalelse

Det politiske stuntet kommer etter at Trump oppfordret republikanerne om å vise tøffere motstand til riksrettsgranskingen. Forklaringen til vitnet Laura Cooper ble utsatt i flere timer.

Hun skulle snakke foran både demokratiske og republikanske kongressmedlemmer. Cooper er ansatt i Pentagon, og det var ventet at hun skulle få spørsmål om hvorfor Trump holdt tilbake 391 millioner dollar i militær støtte til Ukraina.

Den pågående riksrettsgranskningen mot Trump handler om hvorvidt Trump ba Ukraina om tjenester skulle hjelpe ham politisk på hjemmebane.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media