Stormet Høyesterett i Kirgisistan

Mengden kastet stein og trengte seg inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene har et stort antall mennesker presset seg inn i Høyesterettsbygningen i hovedstaden Bishkek i Kirgisistan, melder BBC.

Flere kastet stein og knuste vinduer for å komme inn. Andre hadde flasker med brennbar væske, og det ble kastet flere molotov-cocktails i bråket som oppsto.

Høyesterettsbygningen har ikke vært i vanlig bruk på halvannen måned. Bygningen har vært okkupert av støttespillerne til valgkandidater som tapte i det kirgisiske parlamentsvalget i april. Disse har sverget at de ikke vil forlate bygningen før dommerne i Høyesterett trekker seg.

I mars måtte ekspresident Askar Akayev flykte fra Kirgisistan etter parlamentsvalget som ble holdt i februar. Høyesterett annullerte dette valget slik at det ble nyvalg i april.

Vil kaste ut okkupanter

Dagens opptøyer er de mest omfattende siden mars da presidenten gikk av. De fleste av dem som stormet bygningen i dag, ønsket å få kastet ut dem som har okkupert Høyesterett siden april. Rettsvesenet har vært nærmeset lammet de siste månedene.

Både politi og brannvesen er på stedet, men det er ikke meldt om store skader eller at noen er drept i opptøyene.

Støttespillerne fra fem tapende partier etter sist valg skal nå være kastet ut av bygget, ifølge CNN.

DEMONSTRASJONER: Bildet er fra demonstrasjoner i slutten av mars. Dagens opptøyer er de største siden da. Foto: SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Bildet er fra demonstrasjoner i slutten av mars. Dagens opptøyer er de største siden da. Foto: SCANPIX Vis mer

En kvinne som kalte seg Nurjamal, sier at hun demonstrerte for at Høyesterett skal få utføre sine oppgaver, ikke for noen av partene i konflikten.

Kirgiserne venter på å velge ny president 10. juli etter at Akayev flyktet i mars. Fungerende president Kurmanbek Bakiev er den mest sannsynlige vinneren av det forestående valget.