Stormet oljeanleggene

Aktivist-kvinnene i Nigeria har stormet fire oljerøranlegg som tilhører ChevronTexaco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere hundre kvinner brukte båter for å overta de fire oljerøranleggene sørøst i Nigeria, sier aktivist-talsmann Kingsley Kuku til nyhetsbyrået AP.

Flere ChevronTexaco-ansatte har fått forlate anleggene. Aksjonene skjedde rundt 85 kilometer øst for oljeselskapets hovedterminal som har vært okkupert siden 8. juli. De etniske Ijaw-kvinnene fikk for to dager siden innfridd kravene sine, men har ventet med å avblåse aksjonene til de har en skriftlig avtale. En snarlig løsning var ventet, og dagens opptrapping kom derfor overraskende.

Forrige uke truet kvinnene med å kle seg nakne for å nå gjennom - noe som er ansett som en stor skam i området.

700 nigerianske og utenlandske oljearbeidere ble holdt fanget inne på terminalen ved Niger-deltaet da de ubevæpnede kvinnene aksjonerte for ti dager siden. 200 fikk dra søndag, og i går tidlig ble enda noen hundre sluppet fri. Nå er bare noen titalls igjen. Kvinnene og oljeselskapet inngikk en muntlig avtale mandag, men av ukjente grunner nølte selskapet med å signere den.

Dagen etter lanserte stammelederne nye krav om at lokalbefolkningen måtte få jobber ved anlegget. Da hadde allerede ChevronTexaco gått med på å bygge skoler og grendehus, skaffe vann og elektrisitet samt hjelpe dem med å starte forretningsdrift.

Denne typen utpressing er vanlig i Nigeria som er verdens sjette største oljeeksportør. Men vanligvis er det ikke kvinner med babyer på ryggen, men væpna menn som framsetter kravene etter å ha kidnappet oljearbeidere.

<B>SYNGER OG DANSER:</B> De nigerianske aktivistene synger og danser i glede etter mandagens avtale med Chevron. Da ble de lovet at et rådhus skulle bygges, i tillegg til skoler og vannsystem. Oljeselskapet gir også fem menn fra lokalbefolkningen jobb i fem år framover.
I FORHANDLINGER:</B> De nigerianske kvinnene snakker her med stammeleder Eghare Ojogor i landsbyen Ugborodo. Kvinnene sier de vil okkupere terminalen til de får dokumentasjon på at firmaet Chevron Texaco lover beboerne jobb, skole, vann, elektrisitet og annen infrastruktur. Ifølge Ojogor er ikke avtalen de har kommet fram til så langt med Chevron endelig, siden den ikke sikrer inntektskilder for de to sjefene i landsbyen.