Stormet TV-kanaler

De dødelige opptøyene i Irak eskalerer. Nesten 100 personer er drept så langt.

VOLDELIG: Dødstallene vokser etter de voldelige sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Irak. Foto: AP Photo/Hadi Mizban
VOLDELIG: Dødstallene vokser etter de voldelige sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Irak. Foto: AP Photo/Hadi Mizban Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Nesten hundre personer er drept i opptøyene i Irak de siste dagene, ifølge landets parlamentariske menneskerettighetskommisjon, melder BBC.

Lørdag var den femte dagen med sammenstøt, og sikkerhetsstyrker skal ha skutt mot demonstrantene, og bilder fra situasjonen viser nesten krigsliknende tilstander i Bagdad og flere andre områder. Ifølge AP skal sikkerhetsstyrkene ha skutt og drept minst 19 demonstranter lørdag.

Stormet TV-kanaler

Midt i kaoset stormet også væpnete og maskerte menn inn i tre TV-kanaler i Bagdad. Mennene kom i svarte biler og var kledd i svart da de stormet inn i redaksjonslokalene til Al-Arabiya. Ifølge kanalens Bagdad-korrespondent, Majed Hamid, skal de ha banket om ansatte og ødelagt utstyr før de forsvant fra stedet.

Væpnete menn skal også ha angrepet redaksjonslokalene til TV-kanalene Dajla og NRT, melder AP.

SØKER DEKNING: En demonstrant søker dekning under de voldelige sammenstøtene i IRak lørdag. Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani
SØKER DEKNING: En demonstrant søker dekning under de voldelige sammenstøtene i IRak lørdag. Foto: REUTERS/Thaier Al-Sudani Vis mer

Demonstrantene har tatt til gatene for å protestere mot skyhøy arbeidsledighet, dårlige offentlige tjenester og korrupsjon.

Det hele blir sett på som den første store testen for statsminister Adel Abdel Mahdi ett år etter at han kom til makta. Så langt har myndighetene svart med portforbud og å stenge ned internett. Sikkerhetsstyrkene løsnet også skarpe skudd og brukte tåregass.

Foruten de nesten 100 drepte, er 3.000 personer skadd. 540 personer er også blitt arrestert.

- Radikaliseres

Den voldelige situasjonen blir beskrevet som den mest alvorlige situasjonen i Irak siden IS ble beseiret for to år siden. Landet sliter også tungt med etterdønningene fra den amerikanske invasjonen i 2003.

- Demonstrantene har ikke et klart lederskap for øyeblikket, og sinnet deres ser ut til i stadig større grad å radikalisere kravene deres, sier BBCs korrespondent Sebastian Usher.

Statsminister Mahdi har lovet å svare demonstrantene, men advarte samtidig fredag om at det ikke finnes noen «magisk løsning».

Irak har verdens fjerde største oljereserver, men 22,5 prosent av befolkningen på 40 millioner lever for mindre enn 17 kroner. Arbeidsledigheten var i fjor på 7,9 prosent.

- Det har vært 16 år med korrupsjon og urettferdighet. Vi er ikke redde for kuler eller å dø som martyrer. Vi vil fortsette å demonstrere, og vi vil ikke gi oss, sier Abbas Najm, en 43 år gammel ingeniør, som deltok i demonstrasjonene lørdag, til AP.

Irakiske politikere forsøkte lørdag å gjennomføre et krisemøte i parlamentet for å diskutere kravene fra demonstrantene, men møtet ble avbrutt.

BAGDAD: 200 mennesker er skadet, og én person er drept, etter massive opptøyer i Iraks hovedstad Bagdad. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer