Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormet ut avparlamentet

Julia Timosjenkos 129 tilhengere vil trekke seg for å presse fram nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Fullstendig politisk kaos hersket i går i dette store europeiske landet med 148 millioner innbyggere.

Viktor møtte Viktor

For rett etter at Timosjenkos folk stormet ut av parlamentet, og plasserte et nasjonalflagg i blått og gult på sine plasser, så hadde president Viktor Justsjenko et møte med sin argeste politiske motstander Viktor Janukovitsj på sitt kontor.

De to diskuterte mulighetene for en Janukovitsj-regjering.

-Vi snakket om hvordan vi skulle stabilisere situasjonen, sa Janukovitsj etter møtet.

Janukovitsj fikk overraskende overtaket i den ukrainske maktkampen tidligere i måneden da sosialistpartiet hoppet av fra den oransje koalisjonen, og over til fienden Janokovitsj. Det endret maktbalansen, og kampen om regjeringsmakta, som har pågått siden valget i mars.

Skjebnevalg

I gatene utenfor parlamentet var tilhengere av Timosjenko kledd i hvitt og rødt, mens Janukovitsj\' tilhengere bar blå flagg. Mellom dem sto politi i full kamputrustning. Men det er ikke bare politiets tunge tilstedeværelse som er dramatisk.

EFFEKTFULL DEMONSTRASJON: Timosjenkos tilhengere plasserte et nasjonalflagg i blått og gult på sine plasser i parlamentet. Foto: SCANPIX
EFFEKTFULL DEMONSTRASJON: Timosjenkos tilhengere plasserte et nasjonalflagg i blått og gult på sine plasser i parlamentet. Foto: SCANPIX Vis mer

Valg av regjering framstår som et skjebnevalg for Ukraina, som er delt omtrent på midten, mellom dem som ønsker et nært forhold til EU, Timosjenko og Justsjenko, og dem som ønsker et nærmere forhold til Russland, Janukovitsj, kommunistene, og nå også sosialistene.

Julia trenger flere

Julia Timosjenko trenger støtte fra en tredel av representantene i radaen, altså mer enn 150 folkevalgte, for å presse fram et nyvalg. Hennes blokk på 129 representanter sier de mandag er klare til å si fra seg parlamentssetene sine for dermed å gjøre valget fra mars ulovlig.

Men hun trenger støtte fra mer enn ytterligere 20 representanter for å torpedere valgresultatet. Det kan hun bare få hvis hun får en avtale med president Viktor Justsjenkos parti, eller hvis mange av dem hopper av og støtter Timosjenko.

Men presidenten sitter foreløpig på gjerdet, og frykter at han vil bli den store taperen i et eventuelt nyvalg. En meningsmåling fra forrige uke viste at mer enn 50 prosent av ukrainerne er motstandere av et nyvalg, mens bare 26 prosent støtter det. Hvis det er riktig vil et nyvalg trolig ikke forandre situasjonen for heltene fra den oransje revolusjonen, Timosjenko og Justsjenko, til det bedre.

Men hvis Justsjenko utnevner svindleren fra presidentvalget for to år siden, Viktor Janukovitsj, til statsminister, er Timosjenkos dom klar.

-Det er Ukraina forrådt, sier hun.